Επανήλθε δριμύτερος...

Αμφιβολίες για το αληθές των ισχυρισμών Ζαβού περί εμφύτευσης κλωνοποιημένου εμβρύου

Αμφιβολίες για το αληθές των ισχυρισμών Ζαβού περί εμφύτευσης κλωνοποιημένου εμβρύου
Ουκ ολίγες φορές έχει απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα ο αμφιλεγόμενος Κύπριος γενετιστής   (Φωτογραφία:  Associated Press )
in.gr audio player
Λονδίνο
Ταράζει και πάλι και τα νερά ο αμφιλεγόμενος Κύπριος γενετιστής Παναγιώτης Ζαβός ανακοινώνοντας το Σάββατο από το Λονδίνο την εμφύτευση κλωνοποιημένου εμβρύου στη μήτρα 35χρονης γυναίκας. Έντονες αντιδράσεις και αμφιβολίες της επιστημονικής κοινότητας για κατά πόσο ευσταθούν οι ισχυρισμοί του.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε κεντρικό ξενοδοχείο του Λονδίνου, ο Παναγιώτης Ζαβός δεν αποκάλυψε την τοποθεσία όπου έλαβε χώρα η όλη διαδικασία, αρκούμενος να διευκρινίσει πως το κλωνοποιημένο έμβρυο δεν εμφυτεύθηκε στη μήτρα της 35χρονης στείρας γυναίκας στις ΗΠΑ ή σε κράτος της Ευρώπης.

Έκανε λόγο για ένα «πολύ πρόσφατο γεγονός» ισχυριζόμενος ότι η διαδικασία κινηματογραφήθηκε· το έμβρυο προήλθε από το ανώριμο ωάριο της γυναίκας και από κύτταρο του δέρματος του συζύγου της. Όμως, ο Π.Ζαβός δεν φαίνεται να πείθει τους επιστήμονες δεδομένου ότι δεν παρέχει κανένα στοιχείο προς επιβεβαίωση των όσων υποστηρίζει.

«Όπως οι περισσότεροι επιστήμονες και γιατροί παραμένω εξαιρετικά σκεπτικός σχετικά με τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν εδώ σήμερα» δήλωσε στο BBC ο Μπομπ Γουάρντ της βρετανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημόνων. «Αναρωτιέμαι ποιο είναι το κίνητρο πίσω από όλα αυτά» σημείωσε.

Ο Παναγιώτης Ζαβός δήλωσε, πάντως, πως είναι επίσης «έτοιμος» να διαχωρίσει ένα κλωνοποιημένο έμβρυο -το ένα να αναπτυχθεί κανονικά σε μωρό και το άλλο να αποθηκευτεί προκειμένου είτε να αναπτυχθεί κανονικά κάποια στιγμή στο μέλλον, είτε να χρησιμοποιηθεί για «θεραπευτικούς σκοπούς».

Δεν αναφέρθηκε ο Κύπριος γενετιστής σε πιθανή χρονική περίοδο εφαρμογής της εν λόγω διαδικασίας, παραδεχόμενος πως μιλά για το «αύριο». Ο ίδιος δήλωσε: «Αυτό που λέω είναι ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το ταξίδι του διαχωρισμού εμβρύων στους ανθρώπους»...

Ακόμη παραδέχθηκε κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε -με στόχο να βρει εθελόντριες από όλο τον κόσμο που θα θελήσουν να κυοφορήσουν κλωνοποιημένα έμβρυα- ότι η εμφύτευση του κλωνοποιημένου εμβρύου στη μήτρα της 35χρονης έχει 30% πιθανότητες να καταλήξει σε εγκυμοσύνη.

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη