Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
O Σωκράτης, ο Δαρβίνος και ο Ουόρχολ «έπασχαν από μορφή αυτισμού»

O Σωκράτης, ο Δαρβίνος και ο Ουόρχολ «έπασχαν από μορφή αυτισμού»

Από το «σύνδρομο του Ασπεργκερ», μια μορφή αυτισμού, έπασχαν πολλές επιφανείς προσωπικότητες, σύμφωνα με διακεκριμένο Ιρλανδό ειδικό. Στη λίστα των «ασθενών» περιλαμβάνεται ο Σωκράτης, ο Κάρολος Δαρβίνος, ο Αντι Ουόρχολ, ο Λιούις Κάρολ και ο Ουίλιαμ Γέιτς.

36

Από το «σύνδρομο του Ασπεργκερ», μια μορφή αυτισμού, έπασχαν πολλές επιφανείς προσωπικότητες, σύμφωνα τον διακεκριμένο Ιρλανδό ειδικό Μάικλ Φιτζέραλντ. Στη λίστα των «ασθενών» περιλαμβάνεται ο Σωκράτης, ο Κάρολος Δαρβίνος, ο Αντι Ουόρχολ, ο Λιούις Κάρολ και ο Ουίλιαμ Γέιτς.

Με την ίδια διαταραχή είχαν συνδεθεί παλαιότερα ο Αλμπερτ Αϊνσταϊν και ο Ισαάκ Νεύτωνας, αναφέρει την Πέμπτη το BBC.

Τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο του Ασπεργκερ παρουσιάζουν δυσκολίες στις κοινωνικές σχέσεις και έχουν εμμονή με περίπλοκα θέματα όπως η μουσική ή τα μαθηματικά. Η νοημοσύνη και οι λεκτικές τους ικανότητες είναι όμως συχνά άνω του μετρίου.

Ο Φιτζέραλντ, καθηγητής του Κολεγίου Trinity στο Δουβλίνο, συνέκρινε τη συμπεριφορά των ασθενών του με περιγραφές στις βιογραφίες των παραπάνω διάσημων προσώπων.

«Το σύνδρομο του Ασπεργκερ προσφέρει ένα πλεονέκτημα: κάνει τους ανθρώπους πιο δημιουργικούς» σχολιάζει ο καθηγητής.

«Τα άτομα που το εκδηλώνουν είναι γενικά υπερ-συγκεντρωμένα, πολύ επίμονοι εργασιομανείς που έχουν την τάση να αντιλαμβάνονται τα πράγματα από τη λεπτομέρεια στο γενικό, αντί να κοιτούν πρώτα την ευρύτερη εικόνα και μετά να γυρνούν προς τα πίσω, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι» εξηγεί.

«Ο ποιητής Γέιτς, για παράδειγμα, είχε προβλήματα με τη γραφή και την ανάγνωση και είχε πολύ κακές επιδόσεις στο σχολείο. Απέτυχε να περάσει στο Κολέγιο Trinity και οι καθηγητές του τον περιέγραφαν ως πεζό και ανήθικο».

«Αυτό είναι τυπικό για τα άτομα με τη διαταραχή. Δεν μπορούν να ενταχθούν, είναι παράξενοι και εκκεντρικοί και έχουν δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις» συνεχίζει.

Ο Φιτζέρλαντ επισημαίνει ότι η διασημότητα και τα επιτεύγματα αυτών των επιφανών «ασθενών» προσφέρουν ελπίδα στα άτομα που εκδηλώνουν αυτιστικές διαταραχές.

«Αποδεικνύει ότι θα πρέπει να αποδεχόμαστε και να ανεχόμαστε τους εκκεντρικούς» λέει ο ίδιος.

Ο καθηγητής δημοσιεύει τα συμπεράσματά του στο βιβλίο In Autism and Creativity: Is There a Link Between Autism in Men and Exceptional Ability? (Αυτισμός και Δημιουργικότητα: Υπάρχει Σύνδεση Ανάμεσα στον Αυτισμό των Ανδρών και την Εξαιρετική Ικανότητα;)

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024