Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
O άνθρωπος μεταβάλλει το κλίμα εδώ και 8.000 χρόνια, εκτιμά κορυφαίος ειδικός

O άνθρωπος μεταβάλλει το κλίμα εδώ και 8.000 χρόνια, εκτιμά κορυφαίος ειδικός

Η επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας στο παγκόσμιο κλίμα είχε ξεκινήσει χιλιετίες πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση, διαπιστώνει έγκριτος Αμερικανός κλιματολόγος. Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη είχε ήδη αυξηθεί τότε κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου.

36

Η επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας στο παγκόσμιο κλίμα είχε ξεκινήσει χιλιετίες πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση, διαπιστώνει έγκριτος Αμερικανός κλιματολόγος.

Όπως αναφέρει την Τετάρτη ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature, ο Δρ Γουίλιαμ Ρούντιμαν, του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στο Σάρλοτσβιλ, εκτιμά ότι μέχρι την αρχή της εκβιομηχάνισης η μέση θερμοκρασία του πλανήτη είχε ήδη αυξηθεί κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα υψηλά υψόμετρα η μεταβολή ίσως έφθανε και τους δύο βαθμούς.

Υπολογίζει μάλιστα ότι χωρίς την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση, οι σημερινοί χειμώνες θα ήταν έως και επτά βαθμούς πιο ψυχροί στα υψηλά υψόμετρα.

Η αύξηση της θερμοκρασίας τα τελευταία 8.000 χρόνια προκλήθηκε από ανθρώπινες δραστηριότητες που απελευθέρωσαν τεράστιες ποσότητες των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η εκτροφή οικόσιτων ζώων σε μεγάλη κλίμακα οδήγησε στην αποψίλωση τεράστιων εκτάσεων και στην μετατροπή τους σε βοσκοτόπια, ενώ αλλα εδάφη αποψιλώθηκαν για να δημιουργηθούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Όλος ο άνθρακας που περιείχαν κάποτε τα δέντρα εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα ως διοξείδιο του άνθρακα.

Παράλληλα, οι νέες τεχνολογίες άρδευσης οδήγησαν σε επέκταση των καλλιεργειών ρυζιού, οι οποίες απελευθερώνουν μεθάνιο, το δεύτερο σημαντικότερο αέριο του θερμοκηπίου.

«Πιστεύω ότι υπάρχει σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα ότι αυτές οι αλλαγές δεν είναι φυσικές» σχολίασε ο ερευνητής στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο.

Διατάραξη των κύκλων του άνθρακα

Τα συμπεράσματα του Ρούντιμαν βασίστηκαν σε μελέτες δειγμάτων πάγου από τους πόλους, ηλικίας έως και 400.000 ετών -μικρές ποσότητες αέρα παγιδεύονται στον πάγο και προσφέρουν στοιχεία για τη σύσταση της ατμόσφαιρας.

Η έρευνα έδειξε ότι οι περιοδικές, φυσικές διακυμάνσεις στα επίπεδα του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου άρχισαν να διαταράσσονται πριν από 8.000 χρόνια.

Η σύσταση της ατμόσφαιρας επηρεάζεται από την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στη Γη, η οποία με τη σειρά της μεταβάλλεται περιοδικά εξαιτίας μικρών αλλαγών στην τροχιά της Γης και στη γωνία του αξονά της.

Έτσι, η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα αυξάνεται απότομα κάθε 100.000 χρόνια και στη συνέχεια ακολουθεί πτωτική πορεία για τουλάχιστον 15.000 χρόνια.

Η τελευταία κορύφωση συνέβη πριν από 10.000 χρόνια. Στη συνέχεια τα επίπεδα του αερίου έπεσαν στη διάρκεια 2.000 ετών, στη συνέχεια όμως άρχισαν και πάλι να ανεβαίνουν.

Αντίστοιχη πορεία ακολούθησε και το μεθάνιο, το οποίο κανονικά ακολουθεί τον κύκλο της ηλιακής δραστηριότητας με περίοδο 22.000 ετών. Η συγκέντρωσή του στην ατμόσφαιρα θα έπρεπε να πέφτει τα τελευταία 11.000 χρόνια, ωστόσο ακολουθεί ανοδική πορεία τις τελευταίες πέντε χιλιετίες.

Οι αλλαγές στα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα συμπίπτουν με την αποψίλωση τεράστιων εκτάσεων για καλλιέργεια στην Ευρασία πριν από 8.000 χρόνια.

Όσον αφορά το μεθάνιο, υποστηρίζει ο Ρούντιμαν, οι μεταβολές των επιπέδων του φαίνονται να συμπίπτουν με την καθιέρωση της άρδευσης στους ορυζώνες και την εκτροφή μεγάλων κοπαδιών στην Ασία πριν από περίπου 5.000 χρόνια.

«Ο άνθρωπος τα κάνει αυτά σε μια κλίμακα που εξηγεί γιατί οι φυσικές τάσεις καταρρίφθηκαν» σχολιάζει ο ερευνητής.

Η έρευνά του δημοσιεύθηκε επίσης στην επιθεώρηση Climatic Change.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024