Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το κακάο πλουσιότερο σε αντιοξειδωτικά από το τσάι και το κρασί

Το κακάο πλουσιότερο σε αντιοξειδωτικά από το τσάι και το κρασί

Το ρόφημα κακάο περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα προστατευτικών αντιοξειδωτικών ουσιών από ό,τι ίσες ποσότητες πράσινου τσαγιού ή κόκκινου κρασιού, διαπιστώνουν Αμερικανοί χημικοί τροφίμων.

36

Το ρόφημα κακάο περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα προστατευτικών αντιοξειδωτικών ουσιών από ό,τι ίσες ποσότητες πράσινου τσαγιού ή κόκκινου κρασιού, διαπιστώνουν Αμερικανοί χημικοί τροφίμων.

Η παρουσία αντιοξειδωτικών στον καρπό του κακαόδεντρου ήταν γνωστή στους ερευνητές. Ωστόσο η νέα έρευνα, αναφέρουν οι ίδιοι, αποτελεί την πληρέστερη μέχρι σήμερα σύγκριση της περιεκτικότητας των τριών ποτών σε αντιοξειδωτικά.

Οι ουσίες αυτές εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, δραστικές μορφές οξυγόνου που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα, και προστατεύουν έτσι από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση γενικότερα.

Όπως αναφέρει το EurekAlert.org, o Δρ Τσανγκ Γιονγκ Λι και οι συνεργάτες του στο τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη συνέκριναν το κακάο, το τσάι και το κρασί σε όμοιες ποσότητες και συνθήκες.

Αναλύθηκε ρόφημα σοκολάτας που περιείχε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και δύο κουταλιές της σούπας σκόνης κακάο, ένα φλίτζάνι ζεστό νερό που περιείχε ένα τυπικό φακελάκι πράσινου τσαγιού, ένα όμοιο φλιτζάνι μαύρο τσάι, και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.

Διαπιστώθηκε ότι η συγκέντρωση των αντιοξειδωτικών στη ζεστή σοκολάτα ήταν σχεδόν διπλάσια από ό,τι στο κόκκινο κρασί, δύο έως τρεις φορές υψηλότερη από ό,τι στο πράσινο τσάι και τέσερις έως πέντε φορές η συγκέντρωση στο μαύρο τσάι.

Οι ερευνητές σημειώνουν μάλιστα ότι η ζεστή σοκολάτα είναι πιο υγιεινή από το κρύο ρόφημα, καθώς απελευθερώνει μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών. Η στερεή σοκολάτα περιέχει μεν τα αντιοξειδωτικά του κακάο, αλλά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσμένα λίπη.

Η έρευνα, που δεν εξέτασε την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά άλλων ροφημάτων, όπως ο καφές, θα δημοσιευτεί τον Δεκέμβριο στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, την επιθεώρηση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024