Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διακρατική συμφωνία προσφέρει ελπίδα για τη σωτηρία της Κασπίας

Διακρατική συμφωνία προσφέρει ελπίδα για τη σωτηρία της Κασπίας

Οι πέντε χώρες που βρέχονται από την Κασπία υπέγραψαν συμφωνία για την προστασία της τεράστιας λίμνης από τη ρύπανση και την υπεραλίευση του οξύρυγχου, του ψαριού που δίνει το χαβιάρι.

36

Οι πέντε χώρες που βρέχονται από την Κασπία υπέγραψαν συμφωνία για την προστασία της τεράστιας λίμνης από τη ρύπανση και την υπεραλίευση του οξύρυγχου, του ψαριού που δίνει το χαβιάρι.

Παράλληλα η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε δάνεια για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπακού-Τζειχάν που θα μεταφέρει πετρέλαιο από την Κασπία στις αγορές της Δύσης, μέσω της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει το Reuters, το Ιράν, η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν και το Καζακστάν υπέγραψαν την Τρίτη στην Τεχεράνη την πρόταση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ, έπειτα από συζητήσεις για τη σωτηρία του οικοσυστήματος που διήρκεσαν δέκα χρόνια.

Από τη Νέα Υόρκη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν χαιρέτισε την κίνηση ως «ένα σημαντικό βήμα μπροστά για την περιοχή».

«Η συμφωνία αναμφίβολα θα προσφέρει την κατάλληλη βάση για τις χώρες αυτές για να συνεργαστούν και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για το ευαίσθητο οικοσύστημα [της Κασπίας]» δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν Μοχαμάντ Χαταμί στο επίσημο πρακτορείο της χώρας IRNA.

Η Κασπία, η μεγαλύτερη εσωτερική θάλασσα του κόσμου, έχει επιβαρυνθεί από τη διαρροή πετρελαίου, τη διοχέτευση βιομηχανικών και αστικών λυμάτων και την υπεραλίευση του οξύρυγχου. Ο πληθυσμός του ψαριού έχει μειωθεί κατά 90% από τη δεκαετία του 1970 έως σήμερα.

Η συμφωνία που υπεγράφη περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την καταπολέμηση ενός ξένου είδους μέδουσας που έχει μεταφερθεί στην Κασπία και ανατρέπει την οικολογική ισορροπία.

Την Τρίτη η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε δάνεια ύψους 300 εκατ. δολαρίων για την κατασκευή πετρελαιαγωγού 1.700 χιλιομέτρων, έναν από τους μακρύτερους στον κόσμο, που ξεκινά από πετρελαιοπηγές του Αζαρμπαϊιτζάν στην περιοχή της Κασπίας, διέρχεται από την τεράστια λίμνη και καταλήγει στο λιμάνι του Τζεϊχάν στην Τουρκία.

Πέρα από το οικονομικό όφελος, ο νέος αγωγός ίσως περιορίσει τη διαρροή πετρελαίου από παλαιότερες εγκαταστάσεις στην περιοχή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024