Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το Ίδρυμα Ευγενίδου παρουσιάζει το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο

Το Ίδρυμα Ευγενίδου παρουσιάζει το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο

Ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα εξοπλισμένα ψηφιακά πλανητάρια του κόσμου άνοιξε για το κοινό στις νέες πτέρυγες του κοινωφελούς Ιδρύματος Ευγενίδου. Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο ξεκινά τη λειτουργία του με την παράσταση Κοσμική Οδύσσεια.

36

Ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα εξοπλισμένα ψηφιακά πλανητάρια του κόσμου άνοιξε για το κοινό στις νέες πτέρυγες του κοινωφελούς Ιδρύματος Ευγενίδου.

Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους από τον πρόεδρο του ιδρύματος Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη και τον διευθυντή του Διονύση Σιμόπουλο. Ο νέος χώρος είναι μια αμφιθεατρική αίθουσα 280 θέσεων με θολωτή οθόνη διαμέτρου 25 μέτρων. Η επιφάνεια προβολής έχει εμβαδό 950 τετραγωνικά μέτρα -όσο δύο γήπεδα μπάσκετ- και είναι τριπλάσια από ό,τι στο παλαιό Ευγενίδειο Πλανητάριο.

Οι προβαλλόμενες εικόνες καταλαμβάνουν έτσι το σύνολο του οπτικού πεδίου του θεατή, δημιουργώντας την αίσθηση της ενσωμάτωσης στον εικονικό χώρο.

Οι προβολές του νέου πλανηταρίου δεν είναι στατικές, όπως στο παλαιό, αλλά κινούμενες. Τα συστήματα της αίθουσας συνδυάζουν ισχυρούς υπολογιστές με προβολικά συστήματα υψηλής ανάλυσης, τα οποία υποστηρίζουν τα φορμά IMAX και OMNIMAX -η ανάλυση της εικόνας είναι δεκαπλάσια από ό,τι στις κινηματογραφικές ταινίες.

Το σύστημα μπορεί να δημιουργήσει αναρίθμητα σενάρια εικονικής περιήγησης. Το λογισμικό του πλανηταρίου έχει τη δυνατότητα να απεικονίσει εκατομμύρια άστρα όπως φαίνονται από οποιοδήποτε σημείο της Γης, αλλά και να υπολογίσει τη θέση σωμάτων του Ηλιακού Συστήματος χιλιάδες χρόνια μπροστά στο μέλλον ή πίσω στο παρελθόν.

Οι θεατές μπορούν μάλιστα να καθορίζουν οι ίδιοι την πορεία της παρουσίασης, με τη βοήθεια των διαδραστικών χειριστηρίων που έχουν ενσωματωθεί στα καθίσματα. Η παρουσίαση αλλάζει ανάλογα με τις προτιμήσεις της πλειοψηφίας.

Το πλανητάριο ξεκινά τη λειτουργία του με την παράσταση Κοσμική Οδύσσεια, μια επισκόπηση της εξέλιξης της γνώσης για το Σύμπαν από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Τις καθημερινές οι προβολείς πραγματοποιούνται κατά προτεραιότητα για ομάδες κοινού και μόνο με κράτηση, ενώ τα Σαββατοκύριακα εξυπηρετούνται κυρίως θεατές που προσέρχονται μόνοι ή με την οικογένειά τους.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου βρίσκεται στη Λεωφόρο Συγγρού 387, στο Παλαιό Φάληρο. Κρατήσεις στο τηλέφωνο 210 9469600.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024