Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Συνθήκη του Ντέρμπαν θέτει δεκαετές πλάνο για την προστασία του Περιβάλλοντος

Η Συνθήκη του Ντέρμπαν θέτει δεκαετές πλάνο για την προστασία του Περιβάλλοντος

Η δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου προστατευόμενων περιοχών, όπου θα βρίσκουν καταφύγιο όλα τα απειλούμενα είδη του πλανήτη, είναι μεταξύ των συστάσεων που περιλαμβάνονται στη Συνθήκη του ΝτέρμΠαν, η οποία υιοθετήθηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πάρκων.

36

Το δεκαήμερο Παγκόσμιο Συνέδριο Πάρκων έληξε το απόγευμα της Τετάρτης με την υιοθέτηση της Συνθήκης του Ντέρμπαν, ένα δεκαετές μη δεσμευτικό πλάνο για τον ορισμό και τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών του πλανήτη. Στόχος η προστασία όλων των ειδών που τελούν σε κίνδυνο ή υπό εξαφάνιση εντός των φυσικών τους ενδιαιτημάτων.

Σύμφωνα με το Reuters, οι 2.500 σύνεδροι στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής προτείνουν στη διεθνή κοινότητα τη δημιουργία ενός παγκοσμίου δικτύου προστρατευόμενων περιοχών έως το 2012. Το δίκτυο θα περιλαμβάνει «αυστηρά προστατευόμενες περιοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 20 έως 30 τοις εκατό κάθε ενδιαιτήματος».

Ο στόχος αυτός δεν είναι ανέφικτος. Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Στο συνέδριο της Βενεζουέλα το 1992, είχε τεθεί ως στόχος να προστατευτεί το 10% της συνολικής επιφάνειας του πλανήτη. Η ευαισθητοποίηση των κυβερνήσεων ξεπέρασε όμως τις προσδοκίες και το ποσοστό αυτό ανέρχεται σήμερα στο 12%.

Ωστόσο μέρος της τεράστιας αυτής έκτασης είναι ακόμα «πάρκα στα χαρτιά», καθώς η παράνομη υλοτομία και λαθροθηρία συνεχίζονται ανεξέλεγκτες.

Έμφαση στους ωεκανούς και στους ιθαγενείς

Στο συνέδριο του Ντέρμπαν, που οργανώθηκε από την Εταιρεία Προστασίας του Παγκόσμιου Περιβάλλοντος (WCU), το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων και στην ενίσχυση των ιθαγενών πληθυσμών με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη.

Οι σύνεδροι δεν τάχθηκαν κατά του κυνηγιού άγριων ζώων στην Αφρική, καθώς αναγνωρίζουν ότι το εμπόριο θηραμάτων αποτελεί σημαντική πηγή τροφής και χρήματος για τις κοινότητες ιθαγενών. Πρότειναν όμως αποτελεσματικότερους τρόπους ενημέρωσης, ελέγχου και αστυνόμευσης.

Στο συνέδριο ανακοινώθηκε επίσης η δημιουργία θαλάσσιου πάρκου έξω από τις δυτικές ακτές της Αφρικής, με τη συνεργασία έξι χωρών και τη συνδρομή περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Πρόκειται για σημαντικό μέτρο, καθώς μόλις το 0,5% των προστατευόμων περιοχών της Γης αντιστοιχούν σε θαλάσσιες τοποθεσίες.

Ο αριθμός των θαλάσσιων οργανισμών που απειλούνται αυξάνεται συνεχώς και τα αποθέματα μεγάλων ψαριών έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Η βιομηχανία αλιείας, προειδοποίησαν οι ομιλιτές, πρέπει να αλλάξει τακτικές αλλιώς θα καταρρεύσει.

Η Συνθήκη καλεί τη διεθνή κοινότητα να διακόψει την επιχορήγηση αλιευτικών στόλων. Καλεί να υπάρξει «δέσμευση για την επαναπροώθηση παράλογων επιδοτήσεων προς μηχανισμούς ενίσχυσης των προστατευόμων περιοχών».

Η WCU εκτιμά ότι τα ζωικά και φυτικά είδη που τελούν υπό κίνδυνο ή υπό εξαφάνιση υπερβαίνουν σήμερα τα 11.000.

Οι συστάσεις της οργάνωσης, παρόλο που δεν είναι δεσμευτικές για τις κυβερνήσεις, έχουν σημαντική επιρροή στον καθορισμό της περιβαλλοντικής τους πολιτικής.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Πάρκων πραγματοποιείται κάθε δέκα χρόνια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024