Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενθαρρυντικές οι πρώτες  μελέτες για τα εμβόλια κατά της νικοτίνης και της κοκαΐνης

Ενθαρρυντικές οι πρώτες μελέτες για τα εμβόλια κατά της νικοτίνης και της κοκαΐνης

Οι πρώτες φάσεις των κλινικών δοκιμών έδειξαν ότι τα εμβόλια κατά του καπνίσματος και της κοκαΐνης είναι ασφαλή και καλά ανεκτά, ανακοίνωσε η βρετανική εταιρεία Xenova. Εντός του έτους θα ξεκινήσουν και οι δοκιμές αποτελεσματικότητας.

36

Η πρώτες φάσεις των κλινικών δοκιμών έδειξαν ότι τα εμβόλια κατά της νικοτίνης και της κοκαΐνης είναι ασφαλή και καλά ανεκτά, ανακοίνωσε σε επιστημονική συνάντηση η βρετανική εταιρεία Xenova.

Τα δύο εμβόλια έχουν ίδιο μηχανισμό δράσης. Διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα που συνδέονται με τη νικοτίνη ή την κοκαΐνη και εμποδίζουν τη μεταφορά τους στο νευρικό σύστημα.

Έτσι, τα δύο ναρκωτικά δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν τα κέντρα επιβράβευσης στον εγκέφαλο και η χρήση τους δεν προσφέρει ευχαρίστηση.

Αυτό, βέβαια, ισχύει στη θεωρία. Η αποτελεσματικότητα των νέων εμβολίων θα εξεταστεί στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, οι οποίες θα ξεκινήσουν εντός του έτους, όπως αναφέρει το BBC.

Πάντως, οι χρήστες κοκαΐνης που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανέφεραν ότι το εμβόλιο μετρίασε την αίσθηση ευφορίας που τους προκαλούσε η διεγερτική ουσία.

Μιλώντας στο φεστιβάλ Επιστημών που οργανώνει η Βρετανική Εταιρεία για την Προώθηση της Επιστήμης, ο Δρ Κάμπελ Μπουνς της Xenova διευκρίνισε ότι το εμβόλιο κατά του καπνίσματος δεν θα αρκεί από μόνο του για να κόψει κανείς την ανθυγιεινή αυτή συνήθεια. Ούτε μπορεί να μετριάσει τα στερητικά συμπτώματα από τη διακοπή του.

Θα μπορούσε όμως να διευκολύνει τη διακοπή του καπνίσματος και να μειώσει την πιθανότητα «υποτροπής» σε πρώην καπνιστές. «Ελπίζουμε ότι η παρουσία αυτών των αντισωμάτων θα μειώσει την ευχαρίστηση από το τσιγάρο και η επιθυμία για ένα ακόμα τσιγάρο θα είναι σημαντικά μειωμένη» εξήγησε ο Μπουνς.

Θεωρητικά, το εμβόλιο θα μπορούσε επίσης να χορηγείται σε παιδιά για να τα εμποδίσει να εθιστούν στη νικοτίνη. «Αυτό είναι κάτι που εγείρει ηθικά ζητήματα, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη» σχολιάζει ο ερευνητής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024