Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα αρνητικά συναισθήματα καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα αρνητικά συναισθήματα καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα άτομα με αυξημένη δραστηριότητα σε μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα αρνητικά συναισθήματα έχουν πιο ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.

36

Τα άτομα με αυξημένη δραστηριότητα σε μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα αρνητικά συναισθήματα έχουν πιο ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.

Αν και η σχέση των συναισθημάτων και του στρες με το ανοσοποιητικό σύστημα είναι γνωστή από παλαιότερες μελέτες, η νέα έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει τη σύνδεση της ανοσολογικής απόκρισης με την εγκεφαλική λειτουργία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα των οποίων τα θετικά συναισθήματα ήταν πιο έντονα από τα αρνητικά παρουσίασαν καλύτερη απόκριση στο εμβόλιο της γρίπης και παρήγαγαν περισσότερα αντισώματα.

Ο Δρ Ρίτσαρντ Ντέιβιντσον και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στο Μάντισον των ΗΠΑ ζήτησαν από 52 άνδρες και γυναίκες να θυμηθούν και να γράψουν την πιο ευτυχισμένη και την πιο δυσάρεστη στιγμή στη ζωή τους.

Οι εθελοντές έπρεπε να καταγράψουν γεγονότα που τους προκάλεσαν «έντονη ευτυχία ή απόλαυση» και περιστατικά που τους δημιούργησαν «την πιο έντονη λύπη, φόβο, ή θυμό».

Την ώρα που έγραφαν τις σκέψεις τους, οι ερευνητές παρακολουθούσαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα στον αριστερό προμετωπιαίο λοβό, που σχετίζεται με τα αρνητικά συναισθήματα, και στον δεξιό προμετωπιαίο λοβό, ο οποίος ευθύνεται για τα θετικά συναισθήματα.

Με βάση τις καταγραφές αυτές, οι επιστήμονες έλεγξαν ποιο από τα δύο εγκεφαλικά ημισφαίρια ήταν πιο ενεργό σε κάθε συμμετέχοντα.

Στη συνέχεια χορηγήθηκε στους εθελοντές το εμβόλιο για τη γρίπη, και έπειτα από τρεις εβδομάδες μετρήθηκαν τα αντισώματα που είχαν παράγει κατά του ιού. Οι μετρήσεις επαναλήφθησαν δύο εβδομάδες αργότερα και ξανά έπειτα από πέντε μήνες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε σαφής συσχέτιση της αυξημένης δραστηριότητας στον δεξιό προμετωπιαίο λοβό με υψηλή παραγωγή αντισωμάτων, και το αντίστροφο.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, δεν προσδιόρισε πάντως το μηχανισμό του φαινομένου.

Μια ακόμα έρευνα, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο Psychotherapy and Psychosomatics, έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν λιγότερα λεμφοκύτταρα και Τ-κύτταρα στον οργανισμό τους για να αντιμετωπίζουν τους παθογόνους παράγοντες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024