Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H Microsoft αποκαλύπτει μέρος του κώδικα των Windows σε 12 κυβερνήσεις

H Microsoft αποκαλύπτει μέρος του κώδικα των Windows σε 12 κυβερνήσεις

Κυβερνήσεις 12 χωρών απέκτησαν πρόσβαση σε μέρος του πηγαίου κώδικα των Windows, ώστε να μπορούν να τον μελετήσουν και να τον τροποποιήσουν, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Microsoft. Βασικός αντίπαλος παραμένει το λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα Linux.

36

Κυβερνήσεις 12 χωρών απέκτησαν πρόσβαση σε μέρος του κώδικα του λειτουργικού συστήματος Windows, προκειμένου να μπορούν να τον μελετήσουν και να τον τροποποιήσουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους σε θέματα ασφάλειας, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Microsoft.

Η κίνηση ίσως επιτρέψει στον κολοσσό του λογισμικού να ανακόψει την πορεία του Linux, του λειτουργικού συστήματος με ανοιχτό πηγαίο κώδικα, και να εξασφαλίσει στη Microsoft περισσότερα κρατικά συμβόλαια.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Βρετανία, η Ρωσία, η Κίνα, η Αυστρία και οκτώ ακόμα χώρες έχουν ήδη υπογράψει τη σχετική συμφωνία, ενώ 35 ακόμα κυβερνήσεις βρίσκονται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων.

Η Microsoft, που αναγνωρίζει την ανατολική Ευρώπη ως αγορά με μεγάλες δυνατότητες για το μέλλον, κέρδισε πρόσφατα συμβόλαιο με την κυβέρνηση της Λιθουανίας για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέσω του Διαδικτύου και με την κυβέρνηση της Ρουμανίας για τη διαδικτυακή κατάθεση αιτήσεων για βίζα.

Ανοιχτός κώδικας και για εταιρείες

Το Πρόγραμμα Λογισμικού για Κυβερνήσεις που παρουσίασε τον Ιανουάριο η Microsoft επιτρέπει την αποκάλυψη μέρους του πυρήνα του λειτουργικού και σε εταιρείες.

Οι επιχειρήσεις με πάνω από 1.500 υπολογιστές με Windows μπορούν να δουν, αλλά όχι να αλλάξουν, μέρος του πυρήνα των Windows 2000, XP και Server 2003.

Επίσης, οι εταιρείες που έχουν αγοράσει άδειες για χρήση τεχνολογίας της Microsoft θα μπορούν να αποκτούν πρόσβαση σε μέρος του πηγαίου κώδικα της πλατφτόρμας CE.Net και ASP.Net για υπηρεσίες φορητών συσκευών.

Η αποκάλυψη του κώδικα επιτρέπει στις εταιρείες να αναπτύσσουν λογισμικό που αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες του λειτουργικού συστήματος και μεγιστοποιεί την ασφάλεια των συστημάτων τους.

Αυτός, εξάλλου, είναι ο βασικός λόγος για την επιτυχία του Linux σε δημόσιες επιχειρήσεις και εταιρείες του Διαδικτύου. Ο πηγαίος κώδικάς του είναι ανοιχτός σε οποιονδήποτε προγραμματιστή και το κόστος για η εγκατάστασή του ιδιαίτερα χαμηλό.

Το Linux χρησιμοποιείται στο 15% των διακομιστών που πωλήθηκαν φέτος στην Ευρώπη, από 0,7% το 1998.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τσιτσιπάς – Λάγιοβιτς

LIVE: Τσιτσιπάς – Λάγιοβιτς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τσιτσιπάς – Λάγιοβιτς για τα ημιτελικά του ATP Masters 500 της Βαρκελώνης. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024