Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αστρονόμοι ανακαλύπτουν πλανητικό σύστημα παρόμοιο με το δικό μας

Αστρονόμοι ανακαλύπτουν πλανητικό σύστημα παρόμοιο με το δικό μας

Ένας πλανήτης παρόμοιος σε μέγεθος με το Δία, που εντοπίστηκε σε τροχιά γύρω από άστρο του γαλαξία μας, ενισχύει την ελπίδα ότι κάποτε θα ανακαλυφθούν πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη.

36

Ένας πλανήτης παρόμοιος με το Δία, που εντοπίστηκε σε τροχιά γύρω από άστρο του γαλαξία μας, ενισχύει την ελπίδα ότι κάποτε θα ανακαλυφθούν πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη.

Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες εντοπίζουν πλανήτη που κινείται σε τροχιά παρόμοιας διαμέτρου και σχήματος με αυτή του Δία.

Ο επικεφαλής της διεθνούς ομάδας αστρονόμων Δρ Χιου Τζόουνς, του Πανεπιστημίου John Moores στο Λίβερπουλ, παρουσίασε την ανακάλυψη στο συνέδριο του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Παρισιού.

Όπως είπε, ο πλανήτης έχει μέγεθος περίπου διπλάσιο του Δία και περιφέρεται γύρω από το άστρο HD 70642, σε απόσταση 94 ετών φωτός. Το μητρικό άστρο έχει παρόμοια δομή και λαμπρότητα με αυτή του Ήλιου και, επιπλέον, έχει περίπου την ίδια ηλικία.

Την τελευταία δεκαετία έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 100 πλανήτες εκτός του Ηλιακού Συστήματος, οι οποίοι όμως κινούνταν σε ιδιόμορφες τροχιές που απέκλειαν την πιθανότητα ύπαρξης άλλων, μικρότερων πλανητών στο ίδιο σύστημα.

Οι πλανήτες αυτοί είτε κινούνταν υπερβολικά κοντά στο μητρικό τους άστρο είτε ακολουθούσαν τροχιές έντονα ελλειπτικές. Ο νέος πλανήτης ακολουθεί κυκλική τροχιά, με διάμετρο τα τρία πέμπτα της διαμέτρου της τροχιάς του Δία.

Ο νέος πλανήτης δεν είναι άμεσα ορατός. Για να τον εντοπίσουν, οι ερευνητές μέτρησαν την ασθενή ταλάντωση του άστρου και στη συνέχεια υπολόγισαν ποιο αντικείμενο θα μπορούσε να την έχει προκαλέσει.

Η μέθοδος είναι επαρκής για τον εντοπισμό πλανητών στο μέγεθος του Δία, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μικρότερους πλανήτες, όπως η Γη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024