Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η μεσημεριανή σιέστα εξίσου ευεργετική με τον πλήρη νυχτερινό ύπνο

Η μεσημεριανή σιέστα εξίσου ευεργετική με τον πλήρη νυχτερινό ύπνο

Μία με μιάμιση ώρα ποιοτικού ύπνου το μεσημέρι προσφέρει τα ίδια οφέλη με τον οκτάωρο ύπνο, όσον αφορά στις λειτουργίες της μνήμης και της μάθησης, υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

36

Μία με μιάμιση ώρα ποιοτικού ύπνου προσφέρει τα ίδια οφέλη με τον οκτάωρο βραδινό ύπνο όσον αφορά στις λειτουργίες της μνήμης και της μάθησης, υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Αλλοι ειδικοί διευκρινίζουν, πάντως, ότι ο πλήρης νυχτερινός ύπνος είναι απαραίτητος για άλλες φυσιολογικές λειτουργίες.

Οι Αμερικανοί ερευνητές, εξηγεί το BBC, υπέβαλαν σε τεστ μνήμης και μάθησης δύο ομάδες εθελοντών, ανά διαστήματα κατά τη διάρκεια μίας ημέρας και ξανά το επόμενο πρωί.

Οι εθελοντές του πρώτου γκρουπ έμειναν ξάγρυπνοι και, όπως ήταν αναμενόμενο, οι επιδόσεις τους στα τεστ άρχισαν να πέφουν το απόγευμα.

Στα άτομα της δεύτερης ομάδας επετράπη να κοιμηθούν για 60 ή 90 λεπτά στις δύο το μεσημέρι, ενώ οι ερευνητές παρακολουθούσαν την πορεία του ύπνου τους με εγκεφαλογράφημα.

Ορισμένα από τα άτομα της δεύτερης ομάδας είχαν ποιοτικό ύπνο, ο οποίος αποτελούνταν από φάσεις «βραδέων κυμάτων» και φάσεις REM (Rapid Eye Movement ή Ταχεία Κίνηση των Ματιών), οι οποίες αντιστοιχούν στα όνειρα.

Τα άτομα αυτά είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ από ό,τι οι εθελοντές της πρώτης ομάδας. Μάλιστα, οι επιδόσεις τους ήταν συγκρίσιμες με τις επιδόσεις εθελελοντών που είχαν συμμετάσχει σε παλαιότερες μελέτες έχοντας κοιμηθεί κανονικά για δύο συνεχόμενα βράδια.

Οι εθελοντές που δεν πέρασαν από φάση REM παρουσίαζαν μειωμένες επιδόσεις, καλύτερες όμως από της ομάδας που έμεινε εντελώς άγρυπνη.

«Από την οπτική της συμπεριφορικής βελτίωσης, ο σύντομος ύπνος [nap] είναι εξίσου καλός με τον ολονύχτιο ύπνο για τη μάθηση σε αυτήν την αντιληπτική λειτουργία» γράφουν οι ερευνητές σε δημοσίευσή τους στο Nature Neuroscience.

Ο Δρ Ντερκ-γιαν Ντιζκ, του Κέντρου Έρευνας Ύπνου στο Πανεπιστήμιο του Σάρει στη Βρετανία, συμφωνεί πως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο συνδυασμός φάσεων «βραδέων κυμάτων» και REM είναι σημαντικός για τη μνήμη και τη μάθηση.

Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι «ο ύπνος είναι χρήσιμος για περισσότερες λειτουργίες από αυτά τα συγκεκριμένα τεστ».

«Αλλες έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που κοιμόντουσαν έξι ώρες κάθε βράδυ για παρατεταμένο διάστημα το βρήκαν εξαιρετικά επιζήμιο» προσθέτει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024