Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες «ελπίδα για τον αναπτυσσόμενο κόσμο»

Οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες «ελπίδα για τον αναπτυσσόμενο κόσμο»

Η καλλιέργεια διαγονιδιακών φυτών μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στις αναπτυσσόμενες χώρες, και επομένως θα πρέπει να δοθεί στις ίδιες το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής, υποστηρίζει το ανεξάρτητο Συμβούλιο Βιοηθικής Nuffield της Βρετανίας.

36

Η καλλιέργεια διαγονιδιακών φυτών μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στις αναπτυσσόμενες χώρες, και επομένως θα πρέπει να δοθεί στις ίδιες το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής, υποστηρίζει το ανεξάρτητο Συμβούλιο Βιοηθικής Nuffield της Βρετανίας.

H έκθεση της αναγνωρισμένης δεξαμενής σκέψης, με τίτλο «Η χρήση γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών σε αναπτυσσόμενες χώρες», δημοσιοποιείται την Τρίτη, στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου που έχει ξεκινήσει στη Βρετανία για τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα.

Καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα με την αντίστοιχη έκθεση του 1999, ότι δηλαδή «είναι ηθικά επιβεβλημένο να γίνουν οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες διαθέσιμες στους ανθρώπους των αναπτυσσόμενων χωρών που τις θέλουν».

Εξετάζοντας συγκεκριμένα παραδείγματα γενετικά τροποποιημένων φυτών, το Συμβούλιο υποστηρίζει ότι ορισμένα από αυτά -όπως το «χρυσό ρύζι» που αναπληρώνει την βιταμίνη Α- μπορούν να αυξήσουν θεαματικά την παραγωγή και να περιορίσουν δραστικά τη χρήση γεωργικών φαρμάκων και το κόστος.

Η έκθεση, πάντως, αναγνωρίζει ότι ο κύριος όγκος των κονδυλίων που διατίθενται για έρευνα δεν αποσκοπούν στην καταπολέμηση της φτώχιας, αλλά στον πλουτισμό των εταιρειών. Για το λόγο αυτό το Συμβούλιο Βιοηθικής Nuffield συστήνει τη διάθεση επιπλέον πόρων από τις δυτικές κυβερνήσεις, ώστε η έρευνα που αφορά τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα να στραφεί στις ανάγκες των αναπτυσσόμενων χωρών.

Περίπλοκα ζητήματα

Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις διαφωνούν με την άποψη ότι τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα θα καταπολεμήσουν την παγκόσμια φτώχια. Υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα της πείνας μπορεί να λυθεί μόνο με αναδιάρθρωση της αγροτικής οικονομίας και με την πολιτική βούληση των πιο πλούσιων κοινωνιών, και θεωρούν ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν πρέπει να γίνουν πεδίο πειραματισμών για τεχνολογίες που ίσως εγκυμονούν κινδύνους.

Η έκθεση αναγνωρίζει ότι το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων και της καταπολέμησης της παγκόσμιας φτώχιας είναι περίπλοκο. «Δεν υποστηρίζουμε ότι οι διαγονιδιακές καλλιέργειες θα εξαλείψουν την ανάγκη για οικονομική, πολιτική ή κοινωνική αλλαγή, ή ότι θα θρέψουν όλο τον κόσμο. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η τεχνολογία της γενετικής τροποποίησης θα μπορούσε να συνεισφέρει, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, στη βελτίωση της γεωργίας και των μέσων συντήρησης των φτωχών αγροτών σε αναπτυσσόμενες χώρες» απαντά η πρόεδρος του Συμβουλίου Δρ Σάντι Τόμας.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι οι επιφυλάξεις της Ευρώπης για τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα και οι νομικοί περιορισμοί που έχει θέσει «είναι πιθανό να περιορίσουν δραστικά την ελευθερία επιλογής στις αναπτυσσόμενες χώρες». Συγκεκριμένα, πολλές αναπτυσσόμενες χώρες δεν διακινδυνεύουν να καλλιεργήσουν φυτά τα οποία δεν θα μπορούν να εξάγουν στην Ευρώπη, και δεν έχουν την υποδομή για να ικανοποιήσουν το ευρωπαϊκό αίτημα για σήμανση των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.

«Τα υπάρχοντα αποτελέσματα από μελέτες εκτίμησης της ασφάλειας γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών δεν δείχνουν σημαντικούς κινδύνους για τους ανθρώπους που τις καταναλώνουν, και πιστεύουμε ότι δεν βοηθάει το να υποστηρίζουμε το αντίθετο» αναφέρει ο καθηγητής Ντέρεκ Μπερκ, μέλος του Συμβουλίου.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024