Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα παράσιτα ίσως ήταν η αιτία για την απώλεια του τριχώματος του ανθρώπου

Τα παράσιτα ίσως ήταν η αιτία για την απώλεια του τριχώματος του ανθρώπου

Ο άνθρωπος ίσως δεν έχασε τη γούνα του για να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματός του, αλλά για να απαλλαγεί από παράσιτα όπως οι ψείρες, σύμφωνα με τη νέα θεωρία που διατυπώνουν Βρετανοί εξελικτικοί βιολόγοι.

36

Ο άνθρωπος ίσως δεν έχασε τη γούνα του για να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματός του, αλλά για να απαλλαγεί από παράσιτα όπως οι ψείρες, σύμφωνα με τη νέα θεωρία που διατυπώνουν Βρετανοί εξελικτικοί βιολόγοι.

Ελάχιστα άλλα θηλαστικά έχουν τόσο περιορισμένο τρίχωμα όσο ο Homo sapiens. Σύμφωνα με την επικρατούσα θεωρία, ο άνθρωπος έχασε το τρίχωμά του για να μπορεί να ρυθμίσει ευκολότερα την θερμοκρασία του σώματός του στις ζεστές αφρικανικές πεδιάδες όπου εμφανίστηκε.

«Η θεωρία ψύξης του σώματος είναι ενδιαφέρουσα, αλλά ορισμένα από τα πλεονεκτήματα του να μην έχεις γούνα κάτω από τον Ήλιο μετατρέπονται σε μειονεκτήματα κατά τη νύχτα. Οι άνθρωποι θα έχαναν πολύ θερμότητα» εξηγεί στο New Scientist o Δρ Πάγκελ του Πανεπιστημίου του Ρέντιγκ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

«Στα ζώα, τα εξωπαράσιτα, όπως οι μύγες που τσιμπούν, φέρνουν τεράστιο κόστος προσαρμογής -πραγματικά επηρεάζουν την υγεία μας» συνεχίζει.

«Η άποψή μας είναι ότι η έλλειψη τριχοφυΐας είναι προσαρμογή για τη μείωση του φορτίου των εξωπαρασίτων» καταλήγει.

Σύμφωνα με τον Πάγκελ, οι πίθηκοι διατήρησαν τη γούνα τους επειδή, σε αντίθεση με τον άνθρωπο, δεν μπορούν να ανάψουν φωτιές ή να φτιάξουν ρούχα για να προστατευτούν από το κρύο. «Είναι μια από αυτές τις ωραίες περιπτώσεις συνεξέλιξης γονιδίων και πολιτισμού. Ο πολιτισμός ήταν αυτός που μας βοήθησε να αποκτήσουμε τα μέσα για να χάσουμε τις τρίχες μας» σχολιάζει.

Ο ίδιος πιστεύει ότι η αρχική απώλεια τρυχοφυΐας επιταχύνθηκε στη συνέχεια από τη διαδικασία επιλογής συντρόφων. «Η έλλειψη τριχών θα επέτρεπε στους ανθρώπους να "διαφημίζουν" τη μειωμένη τους ευαισθησία σε μολύνσεις από παράσιτα και έτσι αυτή η τάση έγινε επιθυμητή σε έναν σύντροφο» εξηγεί.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, ένας τρόπος για να ελεγχθεί η εγκυρότητα των όσων υποστηρίζει θα ήταν να συγκριθεί η έκταση της τριχοφυΐας μεταξύ ανθρώπων που ζουν σε κοινωνίες με διαφορές στη συχνότητα των παράσιτων.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Biology Letters της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024