Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέοι ανιχνευτές αναγνωρίζουν το ψεύδος κατά τη γέννησή του στον εγκέφαλο

Νέοι ανιχνευτές αναγνωρίζουν το ψεύδος κατά τη γέννησή του στον εγκέφαλο

Αμερικανοί επιστήμονες σχεδιάζουν ανιχνευτές ψεύδους που αναγνωρίζουν απ ευθείας στον εγκέφαλο πότε κάποιος πρόκειται να πει ένα ψέμα, πριν καν το ξεστομίσει. Τις προθέσεις μας φαίνεται ότι αποκαλύπτουν τα τεκταινόμενα στον προμετωπιαίο λοβό.

36

Αμερικανοί επιστήμονες σχεδιάζουν ανιχνευτές ψεύδους που αναγνωρίζουν απ ευθείας στον εγκέφαλο πότε κάποιος.. ετοιμάζεται να πει ένα ψέμα. Ένας ερευνητής δημιούργησε μια συσκευή που φοριέται στο κεφάλι και καταγράφει τη ροή του αίματος, ενώ ένας άλλος χρησιμοποιεί την τεχνική της μαγνητικής τομογραφίας για να «φωτογραφίσει» τη γέννηση του ψεύδους στον προμετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου.

Ο Μπρίτον Τσανς, βιοφυσικός του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, εξηγεί πώς όταν κάποιος αποφασίζει να πει ένα ψέμα -και πριν καν το ξεστομίσει- η ροή του αίματος αυξάνεται στιγμιαία σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου.

Η συσκευή που δημιούργησε ο ίδιος, με την ονομασία Brain Probe, φοριέται στο κεφάλι και ανιχνεύει την αύξηση στη ροή, εκπέμποντας ακτινοβολία στην περιοχή του φάσματος κοντά στο υπέρυθρο.

Οι αυξήσεις της ροής απεικονίζονται στη συνέχεια στην οθόνη ενός φορητού υπολογιστή, ώστε να αποφασιστεί αν τα λεγόμενα του υποκειμένου είναι αληθή ή όχι.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, η συσκευή του στο μέλλον ίσως γίνει τόσο ευαίσθητη ώστε να αναγνωρίζει τα ψεύδη από μακριά, χωρίς να τοποθετηθεί στο κεφάλι.

Και καθώς ο Τσανς εργάζεται για να τελοιοποιήσει την τεχνική του, ο ψυχολόγος Ντάνιελ Λάνγκλεμπεν του ίδιου πανεπιστημίου πειραματίζεται με μια διαφορετική μέθοδο. Ζητά από τους εθελοντές του να διαλέξουν ένα χαρτί της τράπουλας και να το κρατήσουν κρυφό, καθώς η εγκεφαλική τους δραστηριότητα καταγράφεται με λειτουργικό μαγνητικό συντονισμό.

Οι εθελοντές στη συνέχεια «ανακρίνονται» από έναν υπολογιστή για το ποιο χαρτί έχουν στα χέρια τους. Όταν απαντούν ψέματα, συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου τους «φωτίζονται», λόγω αυξημένης δραστηριότητας.

Μια άλλη μέθοδος, που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία Brain Wave Science Inc, εστιάζεται σε ένα συγκεκριμένο εγκεφαλικό κύμα, με την ονομασία Ρ300, το οποίο εμφανίζεται μόνο όταν το άτομο δει ένα αντικείμενο που του είναι γνωστό. Η μέθοδος έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από έναν κατηγορούμενο για φόνο, προκειμένου να αποδείξει ότι δεν θυμόταν τη σκηνή του εγκλήματος. Το δικαστήριο, ωστόσο, δεν έλαβε υπόψη τα αποτελέσματα.

Η ανίχνευση του ψεύδους απ ευθείας στον εγκέφαλο είναι σίγουρα πιο αξιόπιστη από την παλαιότερη τεχνική του πολυγράφου, ο οποίος καταγράφει μεταβολές της καρδιακής συχνότητας και της εφίδρωσης. Το κατά πόσο όμως η χρήση των ανιχνευτών ψεύδους είναι θεμιτή παραμένει ανοιχτό ως θέμα.

«Μόνο ένα πράγμα είναι χειρότερο από έναν ανιχνευτή ψεύδους που δεν δουλεύει, και αυτό είναι ένας ανιχνευτής ψεύδους που δουλεύει» σχολιάζει ο φυσικός Ρόμπερτ Παρκ, γνωστός πολέμιος της χρήσης του πολυγράφου στις ΗΠΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024