Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πορτραίτο του σύμπαντος σε νεαρή ηλικία -το πρώτο ακριβές- αποκαλύπτει την ιστορία του

Πορτραίτο του σύμπαντος σε νεαρή ηλικία -το πρώτο ακριβές- αποκαλύπτει την ιστορία του

Δώδεκα μήνες χρειάστηκε η NASA για να δημιουργήσει το πρώτο λεπτομερές «πορτραίτο» του σύμπαντος όπως ήταν μόλις 380.000 χρόνια μετά την Μεγάλη Έκρηξη. Οι επιστήμονες είναι πλέον πιο κοντά στην δημιουργία ενός ακριβούς μοντέλου της εξέλιξής του.

1

Δώδεκα μήνες χρειάστηκε το σκάφος Microwave Anisotropy Probe (MAP) της NASA για να δημιουργήσει το πρώτο λεπτομερές «πορτραίτο» του σύμπαντος όπως ήταν μόλις 380.000 χρόνια μετά την Μεγάλη Έκρηξη. Στην εικόνα διακρίνονται οι ελαφρές διακυμάνσεις της κοσμικής ακτινοβολίας υποβάθρου, προσφέροντας μιαν εικόνα της διαδικασίας δημιουργίας των πρώτων άστρων.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι βρίσκονται πλέον πιο κοντά στην δημιουργία ενός ακριβούς μοντέλου της κοσμολογικής εξέλιξης, το οποίο θα τους προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την αρχή αλλά και για το τέλος του σύμπαντος.

Το MAP βρίσκεται σε απόσταση 1,5 εκ. χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, δηλαδή σε προνομιακό σημείο συγκριτικά με τα επίγεια όργανα που είχαν χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα για την καταγραφή των διακυμάνσεων στην κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου. Με την βοήθεια των μετρήσεών του που είχαν 35 φορές μεγαλύτερη αναλυτικότητα σε σύγκριση με ό,τι είχε επιτευχθεί μέχρι τώρα οι επιστήμονες μπόρεσαν να προσδιορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την ηλικία του σύμπαντος.

Είναι 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, με περιθώριο λάθους μόλις 1%.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, οι πρώτοι αστέρες δημιουργήθηκαν μόλις 200 εκ. χρόνια μετά την Μεγάλη Έκρηξη -πολύ νωρίτερα από όσο υπολογιζόταν μέχρι τώρα.

Επίσης προκύπτει ότι το σύμπαν αποτελείται από 4% συνηθισμένη ύλη, 23% σκοτεινή ύλη άγνωστων λοιπών χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων, καθώς και από 73% σκοτεινή ενέργεια, η οποία κατά τους κοσμολόγους, είναι η μυστηριώδης εκείνη δύναμη που προκαλεί την διαστολή του.

Σύμφωνα με τη NASA, η δημιουργία του «νεανικού» αυτού πορτραίτου του σύμπαντος αποτελεί την μεγαλύτερη επιστημονική εξέλιξη στον χώρο της κοσμολογίας των τελευταίων μηνών, αν όχι ετών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024