Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Απόσυρση καλλυντικών στην Ευρώπη λόγω υψηλής συγκέντρωσης τοξικών ουσιών

Απόσυρση καλλυντικών στην Ευρώπη λόγω υψηλής συγκέντρωσης τοξικών ουσιών

Λευκαντικές κρέμες που χρησιμοποιούνται κυρίως για να εξαφανίσουν τις πανάδες από το πρόσωπο αποσύρονται από την ευρωπαϊκή αγορά, καθώς περιέχουν τοξικές ουσίες. Στην Ελλάδα σκευάσματα με την απαγορευμένη ουσία υδροκινόνη έχουν ήδη απαγορευθεί από τον ΕΟΦ.

51

Δέκα τρεις λευκαντικές κρέμες που χρησιμοποιούνται κυρίως για να εξαφανίσουν τις πανάδες από το πρόσωπο αποσύρονται από την ευρωπαϊκή αγορά, καθώς κρίθηκε ότι περιέχουν τοξικές ουσίες.

Στην Ελλάδα η διάθεση σκευασμάτων με την απαγορευμένη ουσία υδροκινόνη έχει ήδη απαγορευθεί από τον ΕΟΦ. Ωστόσο, φαρμακοποιοί λένε ότι οι κρέμες αυτές είναι πιθανό να κυκλοφορούν από πόρτα σε πόρτα ή μέσω ινστιτούτων αισθητικής.

Μετά από έρευνα πολλών ετών διαπιστώθηκε ότι χωρίς ιατρική συνταγή και όταν η υδροκινόνη χρησιμοποιείται σε καλλυντικά είναι δυνατόν να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες όπως εξανθήματα και δερματικά προβλήματα, αλλά και σε σπάνιες περιπτώσεις καρκινογενέσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) έχει απαγορευθεί η χρήση της υδροκινόνης, ως λευκαντική ουσία για το δέρμα, στα καλλυντικά προϊόντα με σχετική υπουργική απόφαση από τον Νοέμβριο του 2000 μετά από Ευρωπαϊκή Οδηγία. Επομένως, τονίζει ο ΕΟΦ, στην Ελλάδα δεν κυκλοφορούν νόμιμα καλλυντικά που στη σύνθεση τους περιέχουν υδροκινόνη.

Η καθηγήτρια Δερματολογίας Καίτη Μουλοπούλου συνέστησε στις γυναίκες που προμηθεύονται καλλυντικά μέσω πλανόδιων πωλητών να προσέχουν ιδιαίτερα τα συστατικά που περιέχουν και πριν τα χρησιμοποιούν να απευθύνονται στο δερματολόγο τους.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του φαρμακευτικού Συλλόγου της Αθήνας, Κ. Λουράντος, δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός τα καλλυντικά που περιέχουν την ουσία αυτή να διακινούνται ανεξέλεγκτα.

ΑΠΕ,health.in.gr

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024