Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ρυπογόνες ουσίες από Ασία, βόρεια Αμερική και Ευρώπη «κατακλύζουν» τη Μεσόγειο

Ρυπογόνες ουσίες από Ασία, βόρεια Αμερική και Ευρώπη «κατακλύζουν» τη Μεσόγειο

Σε «πόλο» έλξης του επικίνδυνου γκρίζου νέφους της Ασίας, ρύπων από χώρες της δυτικής και ανατολικής Ευρώπης, αλλά και ρύπων προερχόμενων από τη βόρεια Αμερική καθίσταται η ανατολική Μεσόγειος, βάσει των ανησυχητικών συμπερασμάτων επιστημονικών μελετών.

51

Σε «πόλο» έλξης του επικίνδυνου «καφέ Νέφους» της Ασίας, ρύπων από χώρες της δυτικής και ανατολικής Ευρώπης, αλλά και ρύπων προερχόμενων από τη βόρεια Αμερική καθίσταται η ανατολική Μεσόγειος, συγκεντρώνοντας ουσίες ιδιαιτέρως επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία, που απειλούν επίσης με καταστροφή τη φυτική παραγωγή.

Τα ανησυχητικά συμπεράσματα προέκυψαν από την ολοκλήρωση, το καλοκαίρι του 2001, του διεθνούς επιστημονικού προγράμματος Εντατική Μελέτη της Οξειδωτικής Ατμόσφαιρας της Μεσογείου (MINOS) και δημοσιεύονται από κοινού την Παρασκευή από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία και το περιοδικό Science.

«Σταυροδρόμι της παγκόσμιας ρύπανσης» χαρακτηρίζει η εφημερίδα την ανατολική Μεσόγειο, με βάση τα όσα έφερε στο φως το σχετικό πρόγραμμα με συντονιστή τον καθηγητή Τζος Λέλιβεντ του γερμανικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Χημείας Max Planck υπό τη συμβολή πολυάριθμων πανεπιστημίων -μεταξύ των οποίων και του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών (ΕΠΕΧΗΔΙ) της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η ρύπανση που συγκεντρώνεται στη Μεσόγειο προέρχεται σύμφωνα με τους ερευνητές από χώρες της δυτικής και ανατολικής Ευρώπης· στην ανατολική Μεσόγειο έχει φθάσει πλέον το επικίνδυνο γκρίζο νέφος της Ασίας ταξιδεύοντας σε ύψος 8.000 μέτρων με τη βοήθεια των ινδικών μουσώνων, ενώ πρόσφατα ανιχνεύτηκαν και ρύποι προερχόμενοι από τη βόρεια Αμερική.

Οι εισαγόμενοι αυτοί ρύποι δημιουργούν, δε, με το άπλετο φως επικίνδυνο φωτοχημικό νέφος, ενώ τα αιωρούμενα σωματίδια στην περιοχή έχουν καταλυτική αρνητική επίδραση στις κλιματικές μεταβολές και στον κύκλο του νερού. Το καλακαίρι, μάλιστα, οι τιμές το όζοντος στην ανατολική Μεσόγειο ξεπέρασαν τα οριοθετημένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση επίπεδα επικινδυνότητας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και διευθυντή του ΕΠΕΧΗΔΙ, Ε.Στεφάνου, και τον αναπλωτή καθηγητή, Νικόλαο Μιχαλόπουλο, ως πηγές των ρύπων προσδιορίζονται πρωτίστως η βιομηχανική δραστηριότητα, η κυκλοφορία οχημάτων, οι πρυκαγιές των δασών και η καύση της βιομάζας από αγροτικές και οικιακές χρήσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024