Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανακατασκευή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων οδηγεί πιο κοντά στο αιώνιο μυστικό του

Ανακατασκευή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων οδηγεί πιο κοντά στο αιώνιο μυστικό του

Ένα βήμα πιο κοντά στο μυστικό που κρύβει ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο «υπολογιστής» των αρχαιών Ελλήνων, οδηγεί την επιστημονική κοινότητα η ανακατασκευή του από τον έφορο τεχνικών εκθεμάτων του Μουσείου Επιστημών της Βρετανίας, Μάικλ Ράιτ.

51

Ένα βήμα πιο κοντά στο μυστικό του πολύπλοκου τρόπου λειτουργίας του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, του «υπολογιστή» των αρχαιών Ελλήνων, οδηγεί την επιστημονική κοινότητα η χειροποίητη ανακατασκευή του από τον έφορο τεχνικών εκθεμάτων του Μουσείου Επιστημών της Βρετανίας, Μάικλ Ράιτ.

Από τη στιγμή που ήλθαν στο φως -έναν αιώνα πριν-, έχοντας παραμείνει για τουλάχιστον δύο χιλιετίες στα νερά των όρμου των Αντικυθήρων, οι κολλημένες μεταξύ τους σκουριασμένες δέσμες οδοντωτών τροχών αποτελούν ένα μυστήριο, το οποίο πολλοί επιχείρησαν να λύσουν, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως πρόκειται για ένα αστρονομικό όργανο.

Στις λεπτομέρειες της λειτουργίας του, αλλά και τα μυστικά του ήλθε, όμως, να διεισδύσει» ο Μάιλ Ράιτ 19 ολόκληρα χρόνια αφότου ξεκίνησε να ασχολείται με το θέμα. Για τον έφορο των τεχνικών εκθεμάτων του Μουσείου Επιστημών της Βρετανίας χρειάστηκαν λιγοστά εργαλεία, περίπου 600 ώρες από τον ελεύθερο χρόνο του και κάποιες μαθηματικές γνώσεις προκειμένου να «ξαναδημιουργήσει» και να θέσει σε λειτουργία τον πολύπλοκο μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Και όπως επισημαίνουν στο σχετικό δημοσίευμά τους τα Νέα της Τρίτης, πρόκειται για μία εξ ολοκλήρου χειροποίητη ανακατασκευή με σεβασμό προς τα αρχαιολογικά ευρήματα. Αποτελείται από ένα ξύλινο κουτί -μικρότερο από έναν σύγχρονο φορητό υπολογιστή. Στο εσωτερικό του υπάρχουν δύο μεταλλικοί δακτύλιοι· ο εξωτερικός αντιστοιχεί στις 365 ημέρες του χρόνου και ο εσωτερικός στους αστερισμούς του ζωδιακού κύκλου.

Στο κέντρο των ομόκεντρων δακτύλιων υπάρχει ένας άξονας από τον οποίο ξεκινούν οκτώ δείκτες. Ένας για τη Σελήνη, ένας για τον Ήλιο και οι υπόλοιποι για τους γνωστούς πλανήτες του ηλιακού συστήματος. Ο τελευταίος δείκτης ρυθμίζει τις παλινδρομικές κινήσεις των ουράνιων σωμάτων και με την απλή περιστροφή ενός ξύλινου μοχλού, όλοι οι δείκτες αρχίζουν να κινούνται, όπως ακριβώς κινούνται και τα ουράνια σώματα στο στερέωμα.

«Πρόκειται για έναν αναλογικό προσομοιωτήρα. Ένα είδος αναλογικού -όχι ψηφιακού- υπολογιστή που αναπαράγει τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων με βάση την ημερίσια περιστορφή της Γης και των πλανητών γύρω από τον Ήλιο ή για να είμαστε πιο σωστοί του Ήλιου και των πλανητών γύρω από τη Γη, όπως πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες» εξηγεί στην εφημερίδα ο Ράιτ και συμπληρώνει:

«Είναι ο παλαιότερος μηχανισμός που λειτουργεί με γρανάζια, καθώς χρονολογείται στον 1ο αιώνα π.Χ. και βέβαια ο πρόγονος του ρολογιού».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024