Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναποτελεσματική η ομοιοπαθητική στην καταπολέμηση  του άσθματος

Αναποτελεσματική η ομοιοπαθητική στην καταπολέμηση του άσθματος

Η αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής στην θεραπεία του άσθματος σε ασθενείς με αλλεργία στα ακάρεα είναι συγκρίσιμη με την αποτελεσματικότητα των εικονικών φαρμάκων (placebo), καταλήγει έρευνα Βρετανών επιστημόνων.

36

Αποτελεσματικότητα αντίστοιχη αυτής ενός εικονικού φαρμάκου (placebo) εμφανίζει η εναλλακτική λύση της ομοιοπαθητικής όσον αφορά στη θεραπεία ασθματικών με αλλεργία στα ακάρεα οικιακής σκόνης. Το συμπέρασμα ανήκει σε πρόσφατη βρετανική μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος του επιστημονικού εντύπου British Medical Journal.

Προηγούμενες μελέτες υποστήριζαν πως η ομοιοπαθητική ενδεχομένως είναι αποτελεσματική θεραπεία για το άσθμα -υπενθυμίζει το Reuters-, γεγονός όμως που έρχονται να αντικρούσουν τα ευρήματα της μελέτης που διεξήγαγε επιστημονική ομάδα από το Royal South Hants Hospital υπό τον Δρ Τζορτζ Λιούιθ.

Οι Βρετανοί ερευνητές εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής στη θεραπεία 242 ασθματικών, οι οποίοι ήταν αλλεργικοί στα ακάρεα οικιακής σκόνης. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ταξινομήθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες· η πρώτη λάμβανε από το στόμα (per os) ομοιοπαθητικά σκευάσματα, ενώ στη δεύτερη χορηγούνταν κάποιο εικονικό φάρμακο.

Έπειτα από 16 εβδομάδες, οι ειδικοί δεν διαπίστωσαν καμία διαφορά μεταξύ του συνόλου των ασθματικών όσον αφορά στη βελτίωση της συμπτωματολογίας.

«Οι ασθενείς που λάμβαναν ομοιοπαθητικά φάρμακα παρουσίασαν μεν στην πορεία των ερευνών κάποιες διαφορετικές αντιδράσεις σε σύγκριση με τους υπόλοιπους, ωστόσο αυτό δεν οδήγησε σε βελτίωση της κατάστασής τους» αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο τις δηλώσεις των Βρετανών ειδικών.

Πάντως, οι ερευνητές σπεύδουν να τονίσουν πως η ομοιοπαθητική αγωγή στην οποία υποβλήθηκαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν πειραματική και όχι η θεραπεία που θα λάμβανε κάποιος από έναν επαγγελματία του χώρου.

health.in.gr

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024