Ο δίσκος που θα περιέχει τις μνήμες της ανθρωπότητας

Ο δίσκος που θα περιέχει τις μνήμες της ανθρωπότητας
Η αποθήκευση δεδομένων σε ψηφιακούς δίσκους είναι επισφαλής  
in.gr audio player
Νέα Υόρκη
Σε συνέδριο που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ, επιστήμονες από διάφορους κλάδους αναζητούν νέους τρόπους αποθήκευσης δεδομένων και πληροφοριών, ώστε να μπορούν να διαβαστούν και να γίνουν κατανοητά και ύστερα από χιλιάδες χρόνια.

Το συνέδριο με τίτλο 10.000-year Library διοργανώθηκε από το ίδρυμα Long Now σε συνεργασία με τις Stanford University Libraries και συγκέντρωσε διάφορους επιστήμονες, τεχνολόγους, ανθρωπολόγους και βιβλιοθηκονόμους. Οι επιστήμονες εξέτασαν τρόπους με τους οποίους θα διασφαλιστεί η μετάδοση του πολιτισμού του 21ου αιώνα στους ανθρώπους του μέλλοντος.

Το ίδρυμα Long Now έχει αναπτύξει μία νέα τεχνολογία αποθήκευσης δεδομένων, και συγκεκριμένα ένα μικρό μεταλλικό δίσκο που ονομάζεται Rosetta disk, ο οποίος μπορεί να αποθηκεύσει εκατοντάδες χιλιάδες λέξεις και φωτογραφίες, ενώ περιέχει και μηχανισμό μετάφρασης των αποθηκευμένων λέξεων.

Οι ψηφιακοί δίσκοι, όπου σήμερα αποθηκεύονται δεδομένα, θεωρούνται ιδιαίτερα ευπαθείς. Τα γνωστά μας CD και DVD είναι μέσα με περιορισμένο χρόνο ζωής τα οποία δεν εξασφαλίζουν την μακροβιότητα των δεδομένων μας.

Ο δίσκος Rosetta είναι από νικέλιο και αποθηκεύει λέξεις και εικόνες αναλογικά. Ο δίσκος χαράσσεται σε μοριακό επίπεδο και θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο λαξεύονταν λέξεις πάνω σε μάρμαρο στην αρχαιότητα. Οι επιστήμονες που τον δημιούργησαν πιστεύουν ότι μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και 10.000 χρόνια, όπως μετέδωσε το BBC την Κυριακή.

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη