Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
127 χώρες αποδέχτηκαν τη συνθήκη για την απαγόρευση των οργανικών ρύπων

127 χώρες αποδέχτηκαν τη συνθήκη για την απαγόρευση των οργανικών ρύπων

Εκπρόσωποι 127 χωρών αποδέχτηκαν επίσημα τo απόγευμα της Τρίτης τη συνθήκη του ΟΗΕ για την απαγόρευση των μη διασπώμενων οργανικών ρύπων, τοξικών ουσιών που προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας και περιβαλλοντικές καταστροφές.

36

Εκπρόσωποι 127 χωρών αποδέχτηκαν επίσημα τo απόγευμα της Τρίτης τη συνθήκη του ΟΗΕ για την απαγόρευση των μη διασπώμενων οργανικών ρύπων, τοξικών ουσιών που προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας και περιβαλλοντικές καταστροφές.

«Η πρώτη παγκόσμια συνθήκη του νέου αιώνα γίνεται δεκτή» ανακοίνωσε ο προεδρεύων της διάσκεψης και υπουργός Περιβάλλοντος της Σουηδίας, Κελ Λάρσον, όταν η πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τους 500 και πλέον συνέδρους, και μάλιστα χωρίς να υπάρξει η ανάγκη ψηφοφορίας. Το κείμενο θα υπογραφεί επίσημα την Τετάρτη.


Η συνθήκη, που είχε συνταχθεί τον περασμένο Δεκέμβριο κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Γιοχάνεσμπουργκ, περιλαμβάνει μέτρα που καλύπτουν την παραγωγή, το εμπόριο, τις χρήσεις, καθώς και τις μεθόδους αποθήκευσης και καταστροφής των επικίνδυνων αυτών ουσιών, από τις οποίες οι περισσότερες είναι εντομοκτόνα και άλλα φυτοφάρμακα.


Οι ουσίες που ανήκουν στην κατηγορία των μη διασπώμενων οργανικών ρύπων (POPs, Persistent Organic Pollutants) παραμένουν στο περιβάλλον για δεκαετίες και συσσωρεύονται αθροιστικά στο λιπώδη ιστό ζώων και ανθρώπων. Έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση καρκίνου, αναπτυξιακών ανωμαλιών, διαταραχών του ανοσοποιητικού και αναπαραγωγικού συστήματος, καθώς και για εκτεταμένες περιβαλλοντικές καταστροφές.


Η συνθήκη προβλέπει ότι οι 12 πιο επικίνδυνοι POPs θα απαγορευτούν άμεσα και ότι μία επιτροπή αξιολόγησης θα εξετάζει σε τακτική βάση την ανάγκη καταχώρισης και άλλων ρύπων στη λίστα της συνθήκης.


Δύο από τις ενώσεις που απαγορεύτηκαν, οι διοξίνες και το φουράνιο, είναι παραπροϊόντα της χημικής βιομηχανίας και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος, προτού σταματήσει η παραγωγή τους, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι περισσότεροι από τους 12 πιο επικίνδυνους POPs έχουν καταργηθεί στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες εδώ και δεκαετίες.


Από τη συνθήκη εξαιρείται το εντομοκτόνο DDT, το οποίο, παρ όλο που είναι ιδιαίτερα τοξικό, είναι απαραίτητο στη Νότιο Αφρική και σε άλλες 25 χώρες για την καταπολέμηση των κουνουπιών, τα οποία είναι φορείς του παράσιτου της ελονοσίας. Επίσης, η συνθήκη περιλαμβάνει μέτρα για την οικονομική ενίσχυση των αναπτυσσόμενων χωρών, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της.


Προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή, η συνθήκη θα πρέπει να επικυρωθεί από τα Κοινοβούλια τουλάχιστον 50 χωρών, διαδικασία που ίσως διαρκέσει αρκετά χρόνια. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ο. Μπους, είχε ανακοινώσει στα μέσα Απριλίου ότι η κυβέρνησή του προτίθεται να προωθήσει την επικύρωση της συνθήκης, μετριάζοντας έτσι την οργή των περιβαλλοντικών οργανώσεων, για την απόφασή του να μην υιοθετήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024