Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η χρήση κινητών τηλεφώνων έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα

Η χρήση κινητών τηλεφώνων έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα

Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένος με τα κινητά τηλέφωνα, τους υπολογιστές (φορητούς και PC), τις ταμπλέτες και τις οθόνες. Η χρήση αυτών των συσκευών μας παρέχουν μια σειρά από υπηρεσίες και ευκολίες αλλά έχουν και διάφορες αρνητικές συνέπειες στην ζωή μας.

Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένος με τα κινητά τηλέφωνα, τους υπολογιστές (φορητούς και PC), τις ταμπλέτες και τις οθόνες. Η χρήση αυτών των συσκευών μας παρέχουν μια σειρά από υπηρεσίες και ευκολίες αλλά έχουν και διάφορες αρνητικές συνέπειες στην ζωή μας.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου McMaster στον Καναδά πραγματοποίησαν μια έρευνα για το οικολογικό αποτύπωμα της ύπαρξης αυτών των ηλεκτρονικών συσκευών. Η εντύπωση που υπήρχε ήταν ότι η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών περιορίζουν με διαφόρους τρόπους την εκπομπή βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα. Για παράδειγμα, η επικοινωνία μέσω κινητών τηλεφώνων ή η χρήση του Διαδικτύου θεωρητικά τουλάχιστον μειώνουν τις μετακινήσεις και άρα την χρήση οχημάτων που εκπέμπουν ρύπους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ανατρέπουν αυτή την πεποίθηση και προκαλούν αίσθηση αφού όπως αναφέρεται σε αυτή η κατασκευή αλλά και χρήση των κινητών τηλεφώνων, των υπολογιστών, των tablets και των μόνιτορ έχει αξιοσημείωτη συμβολή στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με την έρευνα μέχρι το 2020 οι ηλεκτρονικές συσκευές θα στείλουν 125 μεγατόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα γίνεται και από την παραγωγή των συσκευών αλλά και από την λειτουργία των κέντρων διαχείρισης των δεδομένων από την χρήση των κινητών τηλεφώνων και των υπολογιστών.

Στην έρευνα σημειώνεται ότι ανάμεσα στις ηλεκτρονικές συσκευές εκείνα που δημιουργούν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα κινητά τηλέφωνα. Σύμφωνα με τους ερευνητές το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των 125 μεγατόνων διοξειδίου του άνθρακα θα είναι προϊόν της κατασκευής και χρήσης των κινητών τηλεφώνων.

Η συμβολή των κινητών τηλεφώνων στην παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα οφείλεται σύμφωνα με τους ερευνητές σε ποσοστό 85%-90% στην κατασκευή και όχι στην χρήση τους. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η ενέργεια που καταναλώνεται στα εργοστάσια κατασκευής των κινητών τηλεφώνων αλλά στην ενέργεια που καταναλώνεται για την εξόρυξη διαφόρων υλικών που υπάρχουν στα κινητά τηλέφωνα όπως ο χρυσός αλλά και κάποια σπάνια μέταλλα και στοιχεία όπως το λανθάνιο και το ύττριο. Ορισμένα από αυτά μάλιστα υπάρχουν μόνο στην Κίνα. Η κατάσταση επιβαρύνεται και το δυσμενές οικολογικό αποτύπωμα από την παρουσία των κινητών τηλεφώνων διογκώνεται συνεχώς από την τάση που υπάρχει να αλλάζουν οι καταναλωτές συσκευές αγοράζοντας καινούργιες ανά περίπου δύο χρόνια. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι μια λύση σε αυτό το πρόβλημα θα ήταν όταν αγοράζουμε ένα καινούργιο κινητό τηλέφωνο να ανακυκλώνουμε αυτό που δεν θα χρησιμοποιούμε πλέον.

Η δεύτερη μετά τα κινητά τηλέφωνα μεγαλύτερη πηγή εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στον ηλεκτρονικό κόσμο είναι τα κέντρα διαχείρισης δεδομένων στα οποία λειτουργούν διακομιστές. Κάθε ενέργεια που κάνουμε με τους υπολογιστές μας και ειδικότερα οτιδήποτε κάνουμε μέσα στο Διαδίκτυο καταλήγει σε κάποιο διακομιστή. Οι γίγαντες της βιομηχανίας των υπολογιστών και του Internet όπως η Microsoft, η Google, η Amazon και η Yahoo δημιουργούν τεράστιες εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν αμέτρητους διακομιστές. Σε αυτή την περίπτωση οι ειδικοί προτείνουν οι εγκαταστάσεις με τους διακομιστές να λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Θεόδωρος Λαΐνας

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024