Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μη μιλάτε απλώς στο παιδί σας, μιλήστε με το παιδί σας

Μη μιλάτε απλώς στο παιδί σας, μιλήστε με το παιδί σας

Μελέτη δείχνει ότι η ενεργή συζήτηση με τα μικρά παιδιά οδηγεί σε αλλαγές στον εγκέφαλό τους ενισχύοντας τη γλωσσική ανάπτυξή τους

Μια μελέτη του 1995 που θεωρήθηκε «ορόσημο» είχε δείξει ότι τα παιδιά οικογενειών υψηλότερου οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου ακούνε περί τις 30 εκατομμύρια περισσότερες λέξεις κατά τα τρία πρώτα χρόνια ζωής τους σε σύγκριση με εκείνα οικογενειών με χαμηλότερο οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το Βήμα αυτό το «χάσμα των 30 εκατομμυρίων» λέξεων συνδέεται με σημαντικές διαφορές στις επιδόσεις των παιδιών σε τεστ λεξιλογίου, στη γλωσσική ανάπτυξη και στην κατανόηση κειμένων. Τώρα ειδικοί στη γνωστική επιστήμη του ΜΙΤ ανακάλυψαν ότι η συζήτηση ανάμεσα σε έναν ενήλικο και ένα παιδί φαίνεται να αλλάζει τον παιδικό εγκέφαλο και είναι πιο σημαντική για την ανάπτυξη της γλώσσας παρά το «χάσμα των λέξεων».

Μελέτη που διεξήγαγαν σε παιδιά τεσσάρων έως έξι ετών έδειξε ότι οι διαφορές στον αριθμό των «εναλλαγών» στη συζήτηση μεταξύ γονέα και παιδιού ήταν οι κύριες υπεύθυνες για πολλές από τις διαφορές στη φυσιολογία του εγκεφάλου και στις γλωσσικές δεξιότητες που εντοπίστηκαν μεταξύ των παιδιών. Το εύρημα αυτό μάλιστα φάνηκε να ισχύει ανεξαρτήτως του μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου των γονέων.

Σημαντική γονεϊκή επίδραση στην ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου
Τα αποτελέσματα αυτά μαρτυρούν ότι οι γονείς μπορούν να έχουν πολύ μεγάλη επίδραση στη γλωσσική ανάπτυξη και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών τους, απλώς μέσω της συζήτησης μαζί τους.

«Το σημαντικό είναι όχι απλώς να μιλάτε στο παιδί σας αλλά να μιλάτε με το παιδί σας. Μην του γεμίζετε απλώς το κεφάλι με λέξεις αλλά κάντε συζήτηση μαζί του» αναφέρει η Ρέιτσελ Ρόμεο, τελειόφοιτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του ΜΙΤ και κύρια συγγραφέας της νέας μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Psychological Science».

Οι ερευνητές εντόπισαν τις διαφορές στην απόκριση του εγκεφάλου των παιδιών ενόσω συζητούσαν με τους γονείς τους με χρήση λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI). Οπως φάνηκε, στα παιδιά που συζητούσαν περισσότερο με τους γονείς τους η περιοχή του Broca η οποία εμπλέκεται στην παραγωγή του λόγου και στην επεξεργασία της γλώσσας ήταν πολύ πιο ενεργή.

«Το πραγματικά καινούργιο εύρημα της μελέτης μας είναι ότι παρέχει τις πρώτες ενδείξεις σχετικά με το ότι η συζήτηση μέσα στην οικογένεια συνδέεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Είναι σχεδόν μαγικό το πώς η συζήτηση με τους γονείς επηρεάζει τη βιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου» σημειώνει ο Τζον Γκαμπριέλι, καθηγητής Γνωστικής Επιστήμης, μέλος του Ινστιτούτου McGovern για την Ερευνα στον Εγκέφαλο του ΜΙΤ και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

in.gr

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024