Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ολοκληρώνεται η Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα

Ολοκληρώνεται η Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα

Με ένα «κατηγορώ» των φτωχών χωρών απέναντι στις πλούσιες τελειώνουν οι εργασίες της COP23. Αίτημα η οικονομική στήριξη για τη μετάβασή τους στις ΑΠΕ. Υπό πίεση η Γερμανία. Δεν συμμετέχει στη συμμαχία κατά του άνθρακα.

Με ένα «κατηγορώ» των φτωχών χωρών απέναντι στις πλούσιες τελειώνουν οι εργασίες της COP23. Αίτημα η οικονομική στήριξη για τη μετάβασή τους στις ΑΠΕ. Υπό πίεση η Γερμανία. Δεν συμμετέχει στη συμμαχία κατά του άνθρακα.

Λίγες ώρες απομένουν για να ολοκληρωθεί η 23η Διεθνής Διάσκεψη της Βόννης για το Κλίμα (COP23) και οι αντιπροσωπείες των συμμετεχόντων κρατών έδιναν μέχρι πολύ αργά χθες το βράδυ σκληρό αγώνα για να ξεκαθαρίσουν θέματα οικονομικής φύσης αναφορικά με τηνενίσχυση από τις πλούσιες χώρες των υπό οικονομική ανάπτυξη χωρών, προκειμένουνα μεταβούν σε ένα πιο περιβαλλοντικά βιώσιμο μοντέλο παραγωγής. Η αγωνία τους από το βήμα της ολομέλειας ήταν πάρα πάνω από εμφανής.

«Ώρα των πράξεων»

Κυρίως οι εκπρόσωποι φτωχών χωρών δεν είχαν κανένα ενδοιασμό να πουν το πρόβλημα με το όνομά του. «Ο εγωισμός των ισχυρών είναι ένα δηλητήριο που αρρωσταίνει τη γη», είπε ο υπουργός Οικοσοσιαλισμού και Υδάτων της Βενεζουέλας Ραμόν Βελασκουέζ Αρακαγιάν. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Νικαράγουας Πολ Όκουιστ προειδοποίησε:«Όταν οι πρόσφυγες λόγω κλιματικής αλλαγής πάρουν το δρόμο κατά εκατομμύρια προς τον βορρά, τότε μόνο τα θέμα θα μπει στην πρώτη θέση της επικαιρότητας». Ο πρωθυπουργός της νησιωτικής χώρας Δομινίκα, Ρούσβελτ Σκέριτ, περιέγραψε με πολύ γλαφυρό τρόπο πως οι συμπατριώτες του αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να προστατευτούν από τον τυφώνα «Μαρία». Ο υπουργός Οικονομίας της Τζαμάικας Νταρίλ Βαζ έκανε ύστατη έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα από τη Βόννη σημειώνοντας ότι το πιο σημαντικό είναι ότι «τώρα είναι η ώρα των πράξεων και όχι άλλο των λόγων».

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους τελικά δεν μπλόκαραν τις διαπραγματεύσεις, αλλά επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να βγουν από τη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα «το συντομότερο δυνατό». Στην κατάμεστη αίθουσα της ολομέλειας η επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας Γιούντιθ Γκάρμπερ διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος Τραμπ ήταν σαφής ως προς τηστάση των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι παραμένει ανοιχτή η δυνατότητα επιστροφής σε κάποια άλλη χρονική στιγμή και υπό ευνοϊκές προϋποθέσειςγια τον αμερικανικό λαό. Η Γιούντιθ Γκάρμπερ διαβεβαίωσε ότι ανεξαρτήτως της εξόδου από τη Συμφωνία για το Κλίμα, οι ΗΠΑ θα παραμείνουνστην πρώτη θέση στον τομέα καθαρής ενέργειας και καινοτομίας.

Ηχηρή απουσία της Γερμανίας

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η πρωτοβουλία της Μ. Βρετανίας και του Καναδά να καλέσουν σε μια διεθνή συμμαχία κατά του άνθρακα, στην οποία η Γερμανία, χώρα που φιλοξενεί τη Διάσκεψη δεν συμμετέχει. Το περίπτερο της ΕΕ, στη «ζώνη Βόννη» της Διεθνούς Διάσκεψη, ήταν χθες κατάμεστο από δημοσιογράφους και συμμετέχοντες που ήρθαν να ενημερωθούν. Πρόκειται για την πρωτοβουλία Powering Past Coal Alliance, την οποία υιοθετούν κι άλλες 25 χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, Η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Κόστα Ρίκα, οι νήσοι Μάρσαλαλλά και περιφέρειες, όπως η καναδική Βρετανική Κολομβία. Στην κοινή ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι κυβερνήσεις δεσμεύονται να εγκαταλείψουν τον άνθρακα ως μέσο παραγωγής ενέργειας. Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε μάλιστα ότι μέχρι το 2025 θέλει να καταργήσει όλα τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με βάση τον άνθρακα, ο Καναδάς το 2030 και η Γαλλία το 2021. «Οι καλές ιδέες συχνά ξεκινούν από πολύ χαμηλά» δήλωσε η βρετανίδα υφυπουργός Περιβάλλοντος Κλερ Πέρι, με την ελπίδα ότι στην επόμενη Διεθνή Διάσκεψη στην πόλη Κατοβίτσε της Πολωνίας ο αριθμός των χωρών θα διπλασιαστεί.

Η Γερμανία, που φιλοδοξεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλοστη σωτηρία του κλίματος,λάμπει δια της απουσίας από αυτήν την πρωτοβουλία. Η υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντριξ παραδέχθηκε ότι η χώρα της ρωτήθηκε για το εάν θέλει να συμμετάσχει. «Ζήτησα την κατανόησή τους για το ότι δεν μπορούμε να προκαταλάβουμε την επόμενη κυβέρνηση με τις αποφάσεις μας» είπε. Ακόμη και η καγκελάριος Μέρκελ στην προχθεσινή της ομιλία δεν θέλησε να δεσμευτεί χρησιμοποιώντας ασαφείς διατυπώσεις σε ό,τι αφορά τη στάση της Γερμανίας για τον άνθρακα. Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θέτει υπό πίεση τηχώρα σε μια δύσκολη περίοδο διαπραγματεύσεων για την επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού. Αξίζει να αναφερθείπάντως ότι για να επιτύχει τον στόχο της μείωσης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά των 2 βαθμών σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο η ΕΕ και οι χώρες του ΟΟΣΑ θα πρέπει το αργότερο μέχρι το 2030 να κατέβουν από το άρμα του άνθρακα ως μέσο καύσης και ο υπόλοιπος κόσμος το αργότερο μέχρι το 2050.

Dpa/ afp/ reuters/ Ειρήνη Αναστασοπούλου

Deutsche Welle

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024