Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέο προβολικό σύστημα αναβαθμίζει τις προβολές στο Πλανητάριο

Νέο προβολικό σύστημα αναβαθμίζει τις προβολές στο Πλανητάριο

Ένα νέο προβολικό σύστημα τελευταίας τεχνολογίας, που αναβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα της εικόνας στις προβολές του, εγκαταστάθηκε στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Ένα νέο προβολικό σύστημα τελευταίας τεχνολογίας, που αναβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα της εικόνας στις προβολές του, εγκαταστάθηκε στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Το νέο σύστημα παρουσίασε την Τρίτη ο διευθυντής του Πλανηταρίου, δρ Μάνος Κιτσώνας.

Όπως ανέφερε ο κ. Κιτσώνας, το Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα στον κόσμο, χάρη στο νέο προβολικό σύστημα θα προσφέρει στους επισκέπτες μία μοναδική εμπειρία.

Πρόκειται για την τρίτη γενιά προβολέων που εγκαθίστανται από την έναρξη της λειτουργίας του Πλανηταρίου, το 2003. Όπως τονίστηκε, «επιθυμία της διοίκησης του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι το Πλανητάριο να βρίσκεται πάντα ανάμεσα στα κορυφαία πλανητάρια του κόσμου και γι’ αυτό ο εξοπλισμός του ανανεώνεται σε συχνά χρονικά διαστήματα, ώστε να μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις που θέτει η εξέλιξη της τεχνολογίας».

Ο κ. Κιτσώνας, ηλεκτρολόγος μηχανικός ο ίδιος, επισήμανε ότι για έναν θόλο με επιφάνεια περίπου 900 τ.μ., όπως αυτός του Πλανηταρίου, η ψηφιακή προβολή παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες, ακόμα περισσότερο όταν υπάρχει η ανάγκη για ρεαλιστική απεικόνιση του έναστρου ουρανού. Απαιτείται, έτσι, από τους ψηφιακούς προβολείς ένας εξαιρετικά δύσκολος συνδυασμός φωτεινότητας, ανάλυσης και αντίθεσης, προκειμένου να μπορεί να παραχθεί μία υψηλής ποιότητας εικόνα που θα προβάλλεται στο Πλανητάριο. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με έναν προβολέα και όλοι οι κατασκευαστές τέτοιων συστημάτων παγκοσμίως έχουν οδηγηθεί σε σύνθετες λύσεις χρησιμοποιώντας πολλούς προβολείς.

Το νέο προβολικό σύστημα αποτελείται από έξι προβολείς Barco F90-W13, οι οποίοι χρησιμοποιούν ως πηγή φωτός τη συνδυασμένη τεχνολογία λέιζερ-φωσφόρου, επιτυγχάνοντας πολύ μεγάλη φωτεινότητα της τάξης των 13.000 λούμεν και παράλληλα εκπληκτική ποιότητα χρωμάτων, ενώ διατηρείται η αντίθεση της εικόνας σε άριστα επίπεδα.

Σύμφωνα με τον κ. Κιτσώνα, το Ευγενίδειο Πλανητάριο είναι ένα από τα πρώτα πλανητάρια στον κόσμο, όπου εγκαταστάθηκε σύστημα αυτής της τεχνολογίας και μάλιστα με αυτήν τη φωτεινότητα.

Μαζί με τους προβολείς, εγκαταστάθηκε και ένα νέο σύστημα αυτόματης ρύθμισης και ευθυγράμμισης, το οποίο χρησιμοποιεί κάμερες και επικοινωνεί με το κυρίως σύστημα του Πλανηταρίου. Με αυτό το σύστημα εξασφαλίζεται η άριστη προσαρμογή των έξι προβολέων, ώστε να δημιουργούν μία ομοιόμορφη εικόνα στον θόλο.

Την εγκατάσταση έκανε η Sky-Skan Inc., μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο με ειδίκευση σε πλανητάρια, η οποία είναι και ο κύριος προμηθευτής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου σε τεχνολογία.
ΠΔΡ

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024