Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι πρώτοι άνθρωποι απέφευγαν το συγγενικό σεξ

Οι πρώτοι άνθρωποι απέφευγαν το συγγενικό σεξ

Από τα πρώτα βήματά τους στη Γη οι ανατομικά σύγχρονοι άνθρωποι γνώριζαν ότι το σεξ μεταξύ στενών συγγενών δεν βγαίνει σε καλό. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης, η οποία για πρώτη φορά εξέτασε γενετικά τα μέλη μιας ομάδας ανθρώπων που έζησαν μαζί στο ίδιο μέρος την ίδια εποχή, 34.000 χρόνια πριν.

Από τα πρώτα βήματά τους στη Γη οι ανατομικά σύγχρονοι άνθρωποι γνώριζαν ότι το σεξ μεταξύ στενών συγγενών δεν βγαίνει σε καλό. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης, η οποία για πρώτη φορά εξέτασε γενετικά τα μέλη μιας ομάδας ανθρώπων που έζησαν μαζί στο ίδιο μέρος την ίδια εποχή, 34.000 χρόνια πριν. Οι γενετικές αναλύσεις σε συνδυασμό με τα αρχαιολογικά ευρήματα υποδηλώνουν, σύμφωνα με τους συγγραφείς της, ότι οι πρώτοι Homo sapiens είχαν επίγνωση των κινδύνων της ενδογαμίας και είχαν αναπτύξει εξελιγμένα κοινωνικά δίκτυα ώστε να την αποφεύγουν. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν μάλιστα ότι αυτή η επίγνωση, την οποία οι Νεάντερταλ δεν φαίνεται να διέθεταν, αποτελεί έναν από τους λόγους για την επικράτηση του είδους μας σε αυτόν τον πλανήτη.

Σπάνια ευρήματα

Η διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον διάσημο εξελικτικό γενετιστή Ελσκε Βίλερσλεφ, ο οποίος κατέχει έδρα στα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και της Κοπεγχάγης, εξήγαγε γενετικές πληροφορίες από τα οστά που έχουν βρεθεί σε ένα μικρό προϊστορικό «νεκροταφείο» στο Σουνγκίρ της Ρωσίας, 200 χλμ. ανατολικά από τη Μόσχα. Το Σουνγκίρ αποτελεί μια ξεχωριστή θέση για τους παλαιοανθρωπολόγους. Αφενός οι ανατομικά σύγχρονοι άνθρωποι που έχουν ταφεί εκεί έζησαν κατά τη διάρκεια της Ανώτερης Παλαιολιθικής Περιόδου – ήταν δηλαδή από τους πρώτους Homo sapiens που εγκαταστάθηκαν στη Δυτική Ευρασία προερχόμενοι από την Αφρική. Αφετέρου είναι ένα από τα ελάχιστα σημεία στα οποία τα απολιθώματα της συγκεκριμένης περιόδου ανήκουν σε ανθρώπους οι οποίοι φαίνεται ότι έζησαν ταυτόχρονα και τάφηκαν όλοι μαζί.

Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ

in.gr

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024