Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το Voyager 1... σαραντάρισε αλλά συνεχίζει ακάθεκτο

Το Voyager 1… σαραντάρισε αλλά συνεχίζει ακάθεκτο

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1977 από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ η NASA εκτόξευσε το Voyager 1. Αποτελεί τον πιο μοναχικό «Ταξιδιώτη» στην Ιστορία, αλλά συνεχίζει απτόητο την πορεία του στο άγνωστο.

Αποτελεί τον πιο μοναχικό «Ταξιδιώτη» στην Ιστορία αλλά συνεχίζει απτόητο την πορεία του στο άγνωστο.

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1977 από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ η NASA εκτόξευσε το Voyager 1. Το σκάφος, μαζί με το δίδυμο σκάφος Voyager 2 (που είχε εκτοξευτεί λίγα 24ωρα νωρίτερα), είχε ως αποστολή την εξερεύνηση των δύο γιγάντων αερίου του ηλιακού μας συστήματος, του Δία και του Κρόνου. Το Voyager 1 άρχισε να προπορεύεται αρκετά από το Voyager 2 λίγους μήνες μετά την εκτόξευσή τους.

Εφοδιασμένα με ό,τι πιο προηγμένο είχε κατασκευάσει μέχρι τότε ο άνθρωπος (υπολογιστές, όργανα κ.ά.), τα δύο σκάφη έφτασαν στον Δία το 1979 και στον Κρόνο το 1980. Οι εικόνες και τα δεδομένα που έστειλαν τα δύο σκάφη άφησαν τους επιστήμονες με ανοικτό το στόμα προσφέροντας πλήθος νέων πληροφοριών για τους δύο πλανήτες και τους δεκάδες δορυφόρους τους.

Για αυτό αποφασίστηκε η συνέχιση της αποστολής, η οποία τροφοδότησε τα επόμενα χρόνια τους επιστήμονες με πολύτιμα δεδομένα για το ηλιακό μας σύστημα.

Ομως όταν οι επιτελείς της NASA αποφάσιζαν τη συνέχιση της αποστολής σίγουρα δεν φαντάζονταν ότι 40 χρόνια μετά την εκτόξευσή τους τα δύο σκάφη θα συνέχιζαν απρόσκοπτα τη δράση τους.

Το Voyager 1 βγήκε το 2012 από τα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος και βρίσκεται σε λεγόμενο διαστρικό Διάστημα συνεχίζοντας να στέλνει από αυτές τις αχαρτογράφητες και άγνωστες σε εμάς περιοχές πολύτιμα δεδομένα.

Το Voyager 2 που το ακολουθεί αναμένεται ως το 2020 να βρίσκεται και αυτό στο διαστρικό Διάστημα.

Το Voyager 1

  • Το σκάφος όταν εκτοξεύτηκε είχε βάρος περίπου 825 κιλά και υπολογίζεται ότι έχει πλέον βάρος περίπου 730.
  • Κινείται με ταχύτητα 60.000 χλμ./ώρα και βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε απόσταση περίπου 21 δισ. χλμ. από τον Ηλιο με κατεύθυνση προς τον αστερισμό του Οφιούχου.
  • Το σκάφος είναι εφοδιασμένο με μπαταρίες πλουτωνίου που θα του παρέχουν ενέργεια για πολλά ακόμη χρόνια. Το ταξίδι δεν έχει συγκεκριμένο προορισμό και εφόσον το διαστημόπλοιο δεν συγκρουστεί με κάποιο ουράνιο σώμα, θα ταξιδεύει στο Διάστημα στο διηνεκές.
  • Ενα από τα μυστικά της επιβίωσής του τόσα χρόνια στο αφιλόξενο Διάστημα είναι ότι διαθέτει έναν επαναστατικό για την εποχή που δημιουργήθηκε μηχανισμό ανίχνευσης επερχόμενων κινδύνων που όταν ενεργοποιείται θέτει άμεσα σε ασφαλή λειτουργία το σκάφος.
  • Στο Voyager τοποθετήθηκε ένας επιχρυσωμένος δίσκος με δεδομένα για το ανθρώπινο είδος, στοιχεία για τον πλανήτη μας, δείγματα μουσικής, εικόνες και χαιρετισμούς σε 55 γλώσσες. Είναι ένα είδος καλωσορίσματος εάν ποτέ βρεθεί από κάποιον εξωγήινο πολιτισμό. Το περιεχόμενο του δίσκου αποφάσισε μια επιτροπή ειδικών με επικεφαλής τον διάσημο αμερικανό αστρονόμο Καρλ Σέιγκαν.

Θοδωρής Λαΐνας

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024