Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγνοεί η Πολωνία το Ευρ. Δικαστήριο για την υλοτόμηση αρχέγονου δάσους

Αγνοεί η Πολωνία το Ευρ. Δικαστήριο για την υλοτόμηση αρχέγονου δάσους

Η Πολωνία ανέφερε πως, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου την Παρασκευή, σκοπεύει να προχωρήσει όπως σχεδίαζε στην υλοτόμηση του δάσους Μπιαλοβιέσκα -τελευταίο κομμάτι του αρχέγονου δάσους που κάλυπτε την Ευρώπη- επικαλούμενο την ανάγκη καταπολέμησης επιδημίας σκαθαριών. Η περιφρόνηση του Δικαστηρίου έχει στο φόντο την ευρύτερη κόντρα της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες, με τις οποίες η πολωνική κυβέρνηση βρίσκεται σε τροχιά γενικότερης σύγκρουσης.

Η Πολωνία ανέφερε πως, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου την Παρασκευή, σκοπεύει να προχωρήσει όπως σχεδίαζε στην υλοτόμηση του δάσους Μπιαλοβιέσκα -τελευταίο κομμάτι του αρχέγονου δάσους που κάλυπτε την Ευρώπη- επικαλούμενο την ανάγκη καταπολέμησης επιδημίας σκαθαριών.

Η περιφρνηση του Δικαστηρίου έχει στο φόντο την ευρύτερη κόντρα της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες, με τις οποίες η πολωνική κυβέρνηση βρίσκεται σε τροχιά γενικότερης σύγκρουσης: Η Κομισιόν έχει κινηθεί δικαστικά εναντίον σειράς μέτρων του κυβερνώντος PiS, με κεντρικότερη την μεταρρύθμιση «θηλιά» στην πολωνική Δικαιοσύνη.

Τη Δευτέρα, ο πολωνός υπουργός Περιβάλλοντος Γιαν Σίσκο επέμεινε, σε συνέντευξη Τύπου, πως η Βαρσοβία «δρα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» και τα «προστατευτικά μέτρα» για την αντιμετώπιση της επιδημίας (σκολύτες) είναι «απαραίτητα».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει τριπλασιάσει, επικαλούμενο το πρόβλημα με τους σκολύτες, το επιτρεπόμενο ποσοστό υλοτόμησης σε τρεις περιφέρειες που έχουν στην αρμοδιότητά τους τμήματα του δάσους.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, αντιθέτως, υποστηρίζουν πως η επιδημία είναι πρόσχημα και στόχος του Σίσκο είναι, μέσω υψηλότερων εσόδων από την υλοτόμηση στις τοπικές κοινότητες, να ενισχυθεί η υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος.

Ο πολωνός υπουργός δήλωσε επίσης πως «δεν ανησυχεί» για ενδεχόμενα πρόστιμα από την ΕΕ για τη μη συμμόρφωση στη δικαστική απόφαση, λέγοντας πως αν σταματούσαν τα «προστατευτικά μέτρα» η οικονομική ζημιά θα έφτανε τα 2 δισ. ζλότι (περίπου 470 εκατ. ευρώ).

Στη συνέντευξη Τύπου που στήθηκε στη Βαρσοβία μάλιστα, ο υπουργός έδειξε στις κάμερες βαζάκι με σκαθάρια λέγοντας πως «αρκούν για να σκοτώσουν μία χιλιάδα δέντρα».

To δάσος Μπιαλοβιέσκα ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λευκορωσία, έκτασης περίπου 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων (1,5 εκατ. στρέμματα), παραμένει σχεδόν άθικτο από το τέλος της εποχής των παγετώνων εδώ και 12.000 χρόνια. Φιλοξενεί τα μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης, έλατα που φτάνουν τα 50 μέτρα, καθώς και 20.000 είδη ζώων. Είναι επίσης το τελευταίο καταφύγιο του ευρωπαϊκού βίσονα, του μεγαλύτερου ζώου της ηπείρου.

Το τμήμα που δάσους που ανήκει στη Λευκορωσία προστατεύεται στο σύνολό του. Παλαιότερα, περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν ζητήσει να απομακρυνθεί το συρματόπλεγμα στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας ώστε να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα οι τελευταίοι εναπομείναντες βίσονες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024