Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γιγάντια εγκατάσταση μπαταριών της Tesla θα ηλεκτροδοτεί την Αυστραλία

Γιγάντια εγκατάσταση μπαταριών της Tesla θα ηλεκτροδοτεί την Αυστραλία

Η πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας αποδέχτηκε το στοίχημα που πρότεινε ο Έλον Μασκ της Tesla: η αμερικανική εταιρεία έχει προθεσμία 100 ημερών για να κατασκευάσει τη μεγαλύτερη μονάδα μπαταριών λιθίου στον κόσμο, και να λύσει έτσι το ενεργειακό πρόβλημα της περιοχής.

Η πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας αποδέχτηκε το στοίχημα που πρότεινε ο
Έλον Μασκ της Tesla: η αμερικανική εταιρεία έχει προθεσμία 100 ημερών
για να κατασκευάσει τη μεγαλύτερη μονάδα μπαταριών λιθίου στον κόσμο, και
να λύσει έτσι το ενεργειακό πρόβλημα της περιοχής.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Αδελαΐδα, ο Μασκ ανέφερε ότι η εγκατάσταση θα προσφέρει ισχύ 100 megawatt, τρεις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τον σημερινό κάτοχο του ρεκόρ. Θα αποθηκεύει συνολικά 129 MWhr ενέργειας, αρκετά για την ηλεκτροδότηση 30.000 σπιτιών για διάστημα μερικών ημερών.

Η λύση της αποθήκευσης ενέργειας σε βιομηχανικές μπαταρίες εξετάζεται εξάλλου και σε άλλες χώρες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αυξομείωσης της παραγωγής από τον άνεμο και τον ήλιο.

«Σίγουρα υπάρχει κάποιο ρίσκο, αφού θα είναι η μεγαλύτερη εγκατάσταση μπαταριών του κόσμου με μεγάλη διαφορά» είπε ο Μασκ. «Όταν μεγαλώνεις κάτι κατά τρεις φορές, άραγε θα δουλεύει το ίδιο καλά; Πιστεύουμε πως ναι, αλλά υπάρχει κάποιο ρίσκο».

Όπως είχε υποσχεθεί ο Μασκ τον Μάρτιο, η εγκατάσταση θα πρέπει να είναι έτοιμη σε διάστημα 100 ημερών, αλλιώς η Tesla θα καλύψει όλο το κόστος των περίπου 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η πολιτεία της Νοτίου Αυστραλίας, με πληθυσμό σχεδόν δύο εκατομμυρίων ανθρώπων, μαστίζεται τον τελευταίο καιρό από ελλείψεις ενέργειας. Το ρεύμα κόπηκε σε όλη την πολιτεία τον περασμένο Σεπτέμβριο στη διάρκεια μεγάλης καταιγίδας, ενώ μικρότερα μπλακάουτ ακολούθησαν τις επόμενες εβδομάδες.

Το σχέδιο της Tesla, μέρος ενός προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης της πολιτείας, θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τη γαλλική Neon, η οποία θα κατασκευάσει αιολικό πάρκο δίπλα στην εγκατάσταση μπαταριών. Οι μπαταρίες θα φορτίζονται όταν η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι υψηλή, και θα δίνουν ρεύμα στο δίκτυο όταν η ζήτηση ανεβαίνει και το κόστος της παραγωγής αυξάνεται.

«Θα μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύεται η ανανεώσιμη ενέργεια και θα σταθεροποιήσει το δίκτυο της πολιτείας. Θα ασκήσει επίσης πιέσεις για πτώση των τιμών» δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Τζέι Γουέδερχιλ.

«Η αποθήκευση σε μπαταρίες είναι το μέλλον της εθνικής αγοράς ενέργειας και όλα τα μάτια του κόσμου θα παρακολουθούν τα βήματά μας» είπε.

Εκτός από ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οικιακές και βιομηχανικές μπαταρίες, η Tesla έχει επίσης λανσάρει φωτοβολταϊκά κεραμίδια για σπίτια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024