Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Η πλειοψηφία των 28 απέτυχε να μπλοκάρει νέα «μεταλλαγμένα»

ΕΕ: Η πλειοψηφία των 28 απέτυχε να μπλοκάρει νέα «μεταλλαγμένα»

Η πλειοψηφία των χωρών-μελών της ΕΕ ψήφισε την Δευτέρα κατά της έγκρισης δύο νέων γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, πετώντας το μπαλάκι για την επίμαχη απόφαση πίσω στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πλειοψηφία των χωρών-μελών της ΕΕ ψήφισε την Δευτέρα κατά της έγκρισης δύο νέων γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, πετώντας το μπαλάκι για την επίμαχη απόφαση πίσω στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι εκπρόσωποι των χωρών-μελών κλήθηκαν να ψηφίσουν για δύο ποικιλίες καλαμποκιού, το 1507 της Pioneer και του Bt11 της Syngenta. Οι χώρες που είπαν «όχι» στην έγκριση της καλλιέργειάς τους ήταν περισσότερες, δεν εξασφάλισαν όμως την απαιτούμενη «ειδική πλειοψηφία», καθώς αντιστοιχούσαν σε λιγότερο από το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, αναφέρει το Reuters.

Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες από φορείς της ΕΕ έχουν δείξει ότι οι «μεταλλαγμένες» καλλιέργειες είναι εξίσου ασφαλείς με τις συμβατικές όσον αφορά την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Ωστόσο η αντίθεση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης παραμένει ισχυρή, και αρκετές χώρες -ανάμεσά τους και η Ελλάδα– έχουν απαγορεύσει μονομερώς την καλλιέργεια.

Διαβάστε επίσης:

Η μόνη γενετικά τροποποιημένη ποικιλία που καλλιεργείται σήμερα στην ΕΕ, κυρίως στην Ισπανία, είναι το Mon810, ένα καλαμπόκι ανθεκτικό στα έντομα.

Οι δύο νέες ποικιλίες αραβόσιτου για τις οποίες πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία της Δευτέρας έχουν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να παράγουν ένα φυσικό εντομοκτόνο, ακίνδυνο για τον άνθρωπο. Είναι επίσης ανθεκτικές στους ψεκασμούς συγκεκριμένων ζιζανιοκτόνων.

Στην ίδια ψηφοφορία οι χώρες-μέλη κλήθηκαν να ψηφίσουν για την παράταση της αδειοδότησης του Mon810. Οι περισσότερες ψήφισαν κατά, και πάλι όμως δεν εξασφάλισαν ειδική πλειοψηφία.

Την τελική απόφαση καλείται να πάρει τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ-Γιούνκερ «μπορεί να πάρει το μέρος της πλειονότητας των χωρών, των πολιτών και των αγροτών που δεν θέλουν τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, ή μπορεί να υποστηρίξει τις πολυεθνικές που βρίσκονται πίσω από την εκβιομηχάνιση της υπαίθρου μας» σχολίασε στο Reuters η Μούτε Σιμπφ της οργάνωσης Friends of the Earth Europe.

Όσον αφορά την εισαγωγή μεταλλαγμένων τροφίμων, συνολικά 55 ποικιλίες είχαν λάβει άδεια μέχρι τα τέλη του 2016 για χρήση σε τρόφιμα και ζωοτροφές.

Σύμφωνα με το Reuters, ακόμα και οι εισαγωγές που έχουν εγκριθεί για ανθρώπινη κατανάλωση πρακτικά χρησιμοποιούνται μόνο σε ζωοτροφές.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024