Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρομπότ που πυροβολεί με λέιζερ ξεψειρίζει τους σολομούς της Νορβηγίας

Ρομπότ που πυροβολεί με λέιζερ ξεψειρίζει τους σολομούς της Νορβηγίας

Αυτόνομα drone με αλγόριθμους μηχανικής όρασης περιπολούν στην περιοχή και απανθρακώνουν ακαριαία τον εχθρό με ριπές λέιζερ. Πού βρίσκονται; Στα νερά των νορβηγικών φιορδ φυσικά.

Αυτόνομα drone με αλγόριθμους μηχανικής όρασης περιπολούν στην περιοχή και απανθρακώνουν ακαριαία τον εχθρό με ριπές λέιζερ. Πού βρίσκονται; Στα νερά των νορβηγικών φιορδ φυσικά.

Ένα μικρό υποβρύχιο ρομπότ που απαλλάσσει τους σολομούς από τις θαλάσσιες ψείρες χρησιμοποιείται σε όλο και περισσότερα ιχθυοτροφεία, αναφέρει το Digital Trends.

Και ναι, οι σολομοί μπορούν να έχουν ψείρες: πρόκειται για μικρά παρασιτικά καρκινοειδή που δεν έχουν μεν άμεση συγγένεια με τις ανθρώπινες ψείρες αλλά προσκολλώνται στα ψάρια και τα απομυζούν.

Οι ψείρες έρχονται από τον ωκεανό αλλά πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα όταν βρεθούν στους πυκνούς πληθυσμούς των ιχθυοτροφείων, εξηγεί ο Τζον Μπρέιβικ, γενικός διευθυντής της εταιρείας Stingray Marine Solutions που ανέπτυξε το drone.

Η αγορά είναι μεγάλη, δεδομένου ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι εκτροφείς σολομού δαπανούν κάθε χρόνο γύρω στο 1 δισ. δολάρια σε επιχειρήσεις ξεψειρίσματος.

Στη Νορβηγία, στην οποία αντιστοιχεί περίπου το μισό από τα 2,5 εκατομμύρια τόνους της ετήσιας παγκόσμιας παραγωγής σολομού ιχθυοτροφείου, περισσότεροι από 100 εκτροφείς έχουν αγοράσει το ρομπότ από το λανσάρισμά του το 2014, ενώ στα τέλη του 2016 έκανε το ίδιο και ο πρώτος εκτροφέας στη Σκοτία.

«Σε κάθε κλουβί του ιχθυοτροφείου τοποθετείται μια μονάδα» αναφέρει ο Μπρέιβικ. «Είναι αυτόματο σύστημα, εφοδιασμένο με κάμερες και λέιζερ ώστε να μπορεί να καθοδηγηθεί όπου χρειάζεται».

»Όταν ένα ψάρι περάσει από μπροστά, το λογισμικό αναγνώρισης εικόνας ανιχνεύει τις ψείρες. Το σύστημα στέλνει τότε έναν στοχευμένο παλμό λέιζερ, διάρκειας περίπου 100 millisecond, και τις καταστρέφει».

Το σύστημα ανάλυσης εικόνων είναι παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται σε συστήματα βιομετρικής αναγνώρισης προσώπων, αν και ο εντοπισμός μικρών παρασίτων είναι πολύ πιο δύσκολος: «Είναι σχετικά εύκολο να αναγνωρίσει κανείς ένα πρόσωπο με δύο αφτιά, μια μύτη και δυο μάτια. Συγκρίνετέ το με μια θαλάσσια ψείρα που έχει μήκος ένα-δυο χιλιοστά, κάθεται πάνω σε έναν κινούμενο στόχο και πρέπει να εξουδετερωθεί σε μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου πριν το ψάρι απομακρυνθεί» σχολιάζει ο Μπρέιβικ.

Και όπως φαίνεται το drone πραγματοποιεί όσα υπόσχεται, αφού μπορεί να εξουδετερώνει δεκάδες χιλιάδες ψείρες την ημέρα.

Η ανακούφιση για τους σολομούς πρέπει να είναι μεγάλη.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος: Κρίσιμη «μάχη» στον Πειραιά, με «φόντο» το Final-4!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την πανίσχυρη και αήττητη Φερεντσβάρος, την οποία υποδέχεται στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο, για την κρίσιμη 4η αγωνιστική των προημιτελικών ομίλων του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024