Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Εκατοντάδες πρόωροι θάνατοι στην Ευρώπη» από το σκάνδαλο Volkswagen

«Εκατοντάδες πρόωροι θάνατοι στην Ευρώπη» από το σκάνδαλο Volkswagen

Τα αυτοκίνητα του ομίλου Volkswagen που είχαν ρυθμιστεί κρυφά να ξεγελούν τους ελέγχους καυσαερίων θα προκαλέσουν γύρω στους 1.200 πρόωρους θανάτους σε όλη την Ευρώπη, εκτιμά μελέτη του MIT και του Χάρβαρντ. Τέτοια αυτοκίνητα πουλήθηκαν μόνο στη Γερμανία, όμως η ρύπανση δεν γνωρίζει σύνορα και σκοτώνει ανθρώπους και σε γειτονικές χώρες.

Τα αυτοκίνητα του ομίλου Volkswagen που είχαν ρυθμιστεί κρυφά να ξεγελούν τους ελέγχους καυσαερίων θα προκαλέσουν γύρω στους 1.200 πρόωρους θανάτους σε όλη την Ευρώπη, εκτιμά μελέτη του MIT και του Χάρβαρντ. Τέτοια αυτοκίνητα πουλήθηκαν μόνο στη Γερμανία, όμως η ρύπανση δεν γνωρίζει σύνορα και σκοτώνει ανθρώπους και σε γειτονικές χώρες.

Συστήματα που αναγνωρίζουν πότε το αυτοκίνητο υποβάλλεται σε τεχνικό έλεγχο είχαν εγκατασταθεί σε 11 εκατομμύρια οχήματα ντίζελ του ομίλου Volkswagen που πουλήθηκαν σε όλο τον κόσμο το διάστημα 2008-2015.

Ο γερμανικός όμιλος -η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως- παραδέχτηκε τη μαζική απάτη τον Σεπτέμβριο του 2015, και έκτοτε υλοποιεί πρόγραμμα ανάκλησης σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Σύμφωνα όμως με τους ερευνητές, η ζημιά είναι ήδη μεγάλη.

Αν και σε εργαστηριακές συνθήκες τα επηρεαζόμενα οχήματα εμφανίζονταν να συμμορφώνονται με τα όρια εκπομπών, στην πραγματικότητα εξέπεμπαν οξείδια του αζώτου (NOx) σε επίπεδα τέσσερις φορές μεγαλύτερα από το ευρωπαϊκό όριο. Τα αέρια αυτά αντιδρούν στην ατμόσφαιρα με αμμωνία για να σχηματίσουν σωματίδια που επηρεάζουν τους πνεύμονες και το κυκλοφορικό σύστημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Προηγούμενη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας εκτιμούσε ότι τα 482.000 επηρεαζόμενα οχήματα που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ θα προκαλέσουν περίπου 60 πρόωρους θανάτους σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Environmental Research Letters, οι επιπτώσεις θα είναι πολύ χειρότερες στην Ευρώπη.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι ο αριθμός των επηρεαζόμενων οχημάτων ήταν πολύ μεγαλύτερος: 2,6 εκατομμύρια «πειραγμένα» αυτοκίνητα πουλήθηκαν στη Γερμανία στο ίδιο διάστημα από τις μάρκες VW, Audi, Skoda και Seat του ομίλου Volkswagen.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η μέση πυκνότητα του πληθυσμού στην Ευρώπη (κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο) είναι διπλάσια σε σχέση με τις ΗΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι οι επιπλέον εκπομπές επηρέασαν περισσότερους ανθρώπους.

Βασιζόμενοι σε ιστορικά στοιχεία για το πώς οι γερμανοί χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους, καθώς και σε εκτιμήσεις για τις πραγματικές εκπομπές αερίων από τα επηρεαζόμενα αυτοκίνητα, οι ερευνητές δημιούργησαν έναν χάρτη των επιπλέον εκπομπών εντός της Γερμανίας.

Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας για να υπολογίσουν πού κατέληξε η επιπλέον ρύπανση. Στην τελική φάση, εκτίμησαν την έκθεση του πληθυσμού στις επιπλέον εκπομπές για να υπολογίσουν τους πρόωρους θανάτους.

Οι επιπλέον ρύποι εκτιμάται έτσι ότι θα προκαλέσει 1.200 επιπλέον πρόωρους θανάτους, με το μέσο θύμα να χάνει μια ολόκληρη δεκαετία ζωής. Μόνο οι 500 από αυτούς τους θανάτους αναμένονται στη Γερμανία, και οι υπόλοιπο μοιράζονται κατά σειρά στην Πολωνία, τη Γαλλία, την Τσεχία και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Επιπλέον, ακόμα 2.600 πρόωροι θάνατοι θα πρέπει να αναμένονται αν η Volkswagen δεν καταφέρει να αποσύρει όλα τα επηρεαζόμενα οχήματα έως το 2017.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι διασυνοριακή» σχολιάζει ο Στίβεν Μπάρετ του MIT, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Η ρύπανση δεν γνωρίζει πολιτικά σύνορα. Επομένως, ένα αυτοκίνητο στη Γερμανία μπορεί εύκολα να έχει επιπτώσεις σε γειτονικές χώρες, ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως η Ευρώπη.

«Φαίνεται απίθανο να είναι η Volkswagen ο μόνος κατασκευαστής με θέματα πλεοναζόντων εκπομπών» επισημαίνει. «Γι’ αυτό και προσπαθούμε να εξετάσουμε όλα τα οχήματα ντίζελ».

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024