Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Ομπάμα αφήνει κληροδότημα 500 εκατ. δολαρίων για το κλίμα

Ο Ομπάμα αφήνει κληροδότημα 500 εκατ. δολαρίων για το κλίμα

Μόλις τρεις ημέρες πριν αναλάβει καθήκοντα ο Ντόναλντ Τραμπ, η απερχόμενη κυβέρνηση Ομπάμα κατέθεσε 500 εκατομμύρια δολάρια στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, το οποίο βοηθά αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Μόλις τρεις ημέρες πριν αναλάβει καθήκοντα ο Ντόναλντ Τραμπ, η απερχόμενη κυβέρνηση Ομπάμα
κατέθεσε 500 εκατομμύρια δολάρια στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, το οποίο βοηθά αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Η κίνηση έχει και συμβολική αξία, δεδομένου ότι ο νέος πρόεδρος χαρακτήριζε μέχρι πρότινος «φάρσα» την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και είχε ταχθεί κατά της διάθεσης δημόσιου χρήματος για προγράμματα του ΟΗΕ που αφορούν την παγκόσμια θέρμανση του πλανήτη. Η ορκωμοσία του Τραμπ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Το 2014 οι πλούσιες χώρες υποσχέθηκαν να συνδράμουν στο Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ με 10 δισ. δολάρια στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης. Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν τότε για χρηματοδότηση 3 δισ. δολαρίων σε προγράμματα που θα εισαγάγουν τεχνολογίες καθαρής ενέργειας και θα ενισχύσουν την αντίσταση φτωχών και ευάλωτων χωρών στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η χορήγηση των 500 εκατ. δολαρίων που ανακοινώθηκε την Τετάρτη είναι η δεύτερη από τις ΗΠΑ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που έχει δώσει η αμερικανική κυβέρνηση σε 1 δισ. δολάρια

Δεν κρύβεται καμία «καταχθόνια επιθυμία ή πρόθεση» πίσω από τη χρονική στιγμή της χορήγησης εκ μέρους της κυβέρνησης, είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι σε ενημέρωση τύπο.

«Δεν γίνεται με πρόθεση να προκαλέσει την αντίδραση της εισερχόμενης κυβέρνησης ή να προσπαθήσουμε να τους επιβάλλουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το πώς θα αντιμετωπίσουν θέματα του κλίματος» πρόσθεσε ο Κίρμπι. Αυτή η επένδυση έχει σχεδιαστεί προ πολλού» είπε.

Τα χρήματα είναι υπό τον έλεγχο του Ταμείου ενώ το διοικητικό του συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει και τις ΗΠΑ, είναι αυτό που θα αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιηθούν, είπε ο Κίρμπι.

Ο Τραμπ μπορεί να αρνηθεί να εκταμιεύσει το υπόλοιπο ποσό.

Η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam χαιρέτησε την κίνηση, λέγοντας ότι αποτελεί αμελητέο ποσοστό του αμερικανικού προϋπολογισμού, σε σχέση με τις αμερικανικές επιδοτήσεις για την παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024