Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Ελλάδα στην 5η θέση του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Κυβερνοασφάλειας

Η Ελλάδα στην 5η θέση του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Κυβερνοασφάλειας

Η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά στον πιο σημαντικό Ευρωπαϊκό διαγωνισμό σχετικά με την Κυβερνοασφάλεια (cyber security), που ονομάζεται European Cyber Security Challenge 2016. Αν και πρωτοεμφανιζόμενη, βρέθηκε στην 5η θέση.

Η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά στον πιο σημαντικό Ευρωπαϊκό διαγωνισμό σχετικά με την Κυβερνοασφάλεια (cyber security), που ονομάζεται European Cyber Security Challenge 2016.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη στις 7-10 Νοεμβρίου 2016 στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας και διαγωνίστηκαν σε αυτόν ομάδες από 10 Ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η οποία αν και πρωτοεμφανιζόμενη, κατάφερε να κατακτήσει την 5η θέση.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από τον ENISA, τον αρμόδιο φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Κυβερνοασφάλειας. Η Κυβερνοασφάλεια ή ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων, αφορά στη θωράκιση των υπολογιστών, των δεδομένων που αυτοί επεξεργάζονται καθώς και των δικτύων που τους διασυνδέουν.

Ο τομέας αυτός αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς ζούμε πλέον σε μία ψηφιοποιημένη εποχή, στην οποία η καθημερινότητά και η δουλειά μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με πληροφοριακά συστήματα.

Και ενώ οι επιθέσεις από κακόβουλους hackers αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο, με στόχους εταιρείες και οργανισμούς, αλλά και μεμονωμένους χρήστες, παρατηρείται μεγάλη έλλειψη εξειδικευμένων επαγγελματιών στο χώρο της προστασίας των πληροφοριακών δεδομένων.

Με στόχο την κάλυψη αυτού του κενού, ο ετήσιος διαγωνισμός European Cyber Security Challenge έχει ως σκοπό την ανάδειξη νέων ταλέντων στο χώρο της ασφάλειας πληροφοριών, και την προώθησή τους στην αγορά εργασίας. Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν μόνον νέοι ηλικίας 14-30 ετών, οι οποίοι δεν εργάζονται ήδη σε εταιρείες σχετικές με την Κυβερνοασφάλεια.

Σε αυτήν την πρώτη της συμμετοχή στο European Cyber Security Challenge, η Ελλάδα διαγωνίσθηκε ενάντια στην Ισπανία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, το Λιχτενστάιν, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Ελβετία, την Αυστρία, και την Εσθονία.

Η κάθε εθνική ομάδα αποτελείτο από 10 άτομα, έναν προπονητή και ένα κριτή για το διαγωνισμό.

Στην Εθνική Ομάδα Κυβερνοασφάλειας αυτή τη χρονιά συμμετείχαν οι:

  • Χάρης Μυλωνάς
  • Παναγιώτης Παπαντωνίου
  • Γιώργος Μουστάκας
  • Θωμάς Τουμπούλης
  • Νικόλαος Καμαρινάκης
  • Γιάννης Ζαχαριουδάκης
  • Γεώργιος Τσεκαλάς
  • Πέτρος Μάντος
  • Κωνσταντίνος Μώκος
  • Ιωάννης Τσίτος

Προπονητής της ομάδας ήταν ο Ιωάννης Κουκούρας και κριτής ο Δημήτριος Δόριζας.

Η ελληνική αποστολή είναι αποτέλεσμα μια συντονισμένης προσπάθειας της κοινότητας ατόμων που ασχολούνται με την ασφάλεια πληροφοριών και συντονίστηκε από την εταιρεία Κυβερνοασφάλειας TwelveSec και το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ενώ χορηγοί της ήταν οι εταιρείες First Data και Encode.

Συνέδραμαν, επίσης, οργανισμοί και εταιρείες που συνδέονται με την Κυβερνοασφάλεια, όπως η ιστοσελίδα SecNews, η κοινότητα του BSides Athens, καθώς και το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024