Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι διεθνείς δεσμεύσεις για το κλίμα δεν επαρκούν. Και μετά είναι κι ο Τραμπ

Οι διεθνείς δεσμεύσεις για το κλίμα δεν επαρκούν. Και μετά είναι κι ο Τραμπ

Έπειτα από δυόμισι δεκαετίες διαπραγματεύσεων και αδιεξόδων, η ιστορική Συμφωνία του Παρισιού τέθηκε επίσημα σε ισχύ με στόχο να συγκρατήσει την κλιματική αλλαγή σε υποφερτά επίπεδα. Μόνο που η προσπάθεια συναντά ήδη δυο σημαντικά εμπόδια.

Έπειτα από δυόμισι δεκαετίες διαπραγματεύσεων και αδιεξόδων, η ιστορική Συμφωνία του Παρισιού τέθηκε επίσημα σε ισχύ με στόχο να συγκρατήσει την κλιματική αλλαγή σε υποφερτά επίπεδα. Μόνο που η προσπάθεια συναντά ήδη δυο σημαντικά εμπόδια.

Το πρώτο είναι ότι οι εθελοντικές δεσμεύσεις που έχουν υποβάλλει μέχρι στιγμής οι 192 χώρες της συμφωνίας δεν επαρκούν για να επιτευχθεί ο συμφωνημένος στόχος.

Το δεύτερο είναι το ενδεχόμενο εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία, δεδομένου ότι ο εκκεντρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών δεν έχει πειστεί για το ρόλο του ανθρώπου στην κλιματική αλλαγή και έχει απειλήσει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία.

Υπέρβαση γιγατόνων

Η συμφωνία, προϊόν συμβιβασμού, δεν περιλαμβάνει σύστημα ποινών και βασίζεται σε εθελοντικές εθνικές δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, γνωστές στην ορολογία του ΟΗΕ ως «Προτεινόμενες Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές» ή INDC.

Ενόψει της ενεργοποίησης της συμφωνίας, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP) προειδοποίησε με έκθεσή του ότι οι INDC που έχουν κατατεθεί ως σήμερα δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας «πολύ κάτω» από τους 2,0 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Στην ίδια προειδοποίηση κατέληγε εξάλλου πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Nature καθώς και μια έκθεση έξι κορυφαίων ειδικών.

«Αν δεν αρχίσουμε τώρα να λαμβάνουμε επιπλέον μέτρα […] θα πρέπει να θρηνήσουμε την αναπόφευκτη ανθρώπινη τραγωδία» προειδοποίησε ο Έρικ Σόλχαιμ, επικεφαλής του UNEP.

Μέχρι το 2030, υπολογίζει η υπηρεσία του ΟΗΕ, οι ετήσιες παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα φτάσουν τους 54-56 δισεκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου του διοξειδίου του άνθρακα.

Για υπάρχει όμως πιθανότητα έστω και 50% να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας στους 2,0 βαθμούς, η ποσότητα αυτή θα έπρεπε να είναι 42 γιγατόνοι, κάτι που δημιουργεί μια υπέρβαση τουλάχιστον 12 γιγατόνων.

Για να επιτευχθεί ο πιο φιλόδοξος στόχος των 1,5 βαθμών, οι εκπομπές δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν τους 39 δισ. τόνους.

Ακόμα κι αν η διεθνής κοινότητα υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχουν υποβληθεί για το διάστημα μέχρι το 2030, ο πλανήτης θα βρίσκεται στο δρόμο για αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,9 έως 3,4 βαθμούς έως το τέλος του αιώνα, προειδοποιεί το UNEP.

Η μέση θερμοκρασία της Γης είναι ήδη 1 βαθμό ψηλότερη σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και το 2016 διαφαίνεται ότι θα ξεπεράσει το ρεκόρ του 2015 ως το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Το βλέμμα στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ είχαν αρνηθεί να επικυρώσουν τον προκάτοχο της Συμφωνίας του Παρισιού, το μάλλον αποτυχημένο Πρωτόκολλο του Κιότο, και το ενδεχόμενο να επαναληφθεί η ιστορία δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου, η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον έχει δηλώσει σθεναρή υποστηρικτής της συμφωνίας. Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών όμως, ο αμφιλεγόμενος υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως διατηρεί αμφιβολίες για το ρόλο του ανθρώπου στην κλιματική αλλαγή.

Και έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ήθελε να αποσύρει τις ΗΠΑ από το Παρίσι.

Όπως επισημαίνει όμως το Reuters, μια ενδεχόμενη απόσυρση της αμερικανικής κυβέρνησης από διεθνή συμφωνία που βρίσκεται ήδη σε ισχύ θα απαιτούσε τέσσερα χρόνια νομικών διαδικασιών.

Επιπλέον, ο διαπραγματευτής των ΗΠΑ στις συνομιλίες για το κλίμα δήλωσε την Πέμπτη ότι, ακόμα κι αν ο Τραμπ κερδίσει τις εκλογές, θα συνειδητοποιούσε τελικά ότι η εφαρμογή της συμφωνίας είναι οικονομικά συμφέρουσα, δεδομένου ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ήδη μεγαλύτερες από ό,τι στα ορυκτά καύσιμα.

«Θα υπάρχουν τεράστια εσωτερικά πλεονεκτήματα στην εφαρμογή της συμφωνίας» είπε ο αμερικανός διαπραγματευτής.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024