Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δύο χρόνια μετά, η Orbital ATK επιστρέφει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Δύο χρόνια μετά, η Orbital ATK επιστρέφει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Εκατομμύρια άνθρωποι στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τη βραδινή εκτόξευση του φορτηγού σκάφους Cygnus προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Ήταν η πρώτη αποστολή της εταιρείας Orbital ATK έπειτα από τη θεαματική καταστροφή του πυραύλου της το 2014.

Εκατομμύρια άνθρωποι στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τη βραδινή εκτόξευση του φορτηγού σκάφους Cygnus («Κύκνος») προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Ήταν η πρώτη αποστολή της εταιρείας Orbital ATK έπειτα από τη θεαματική καταστροφή του πυραύλου της το 2014.

Τοποθετημένο στην κορυφή ενός πυραύλου Antares, επανασχεδιασμένου μετά το καταστροφικό ατύχημα, το Cygnus αναχώρησε από βάση της NASA στο νησί Γουάλοπς της Βιρτζίνια. Κινήθηκε νοτιοδυτικά πάνω από την ανατολική ακτή και τέθηκε σε τροχιά περίπου εννέα λεπτά μετά την πυροδότηση, οπότε άρχισε να αναπτύσσει τους ηλιακούς συλλέκτες που προσφέρουν ενέργεια για το ταξίδι.

Το σκάφος της Orbital ATK μεταφέρει 2,3 τόνους προμηθειών για το τροχιακό εργαστήριο του ISS. Θα χρειαστεί όμως να περιμένει μέχρι την Κυριακή για να συνδεθεί στον σταθμό, καθώς την προτεραιότητα έχει ένα ρωσικό σκάφος Soyuz που θα φτάσει την Παρασκευή μεταφέροντας τρεις αστροναύτες.

Η Orbital ATK και η SpaceX έχουν εξασφαλίσει συμφωνίες με τη NASA για τον ανεφοδιασμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Το συμβόλαιο της Orbital, ύψους 1,9 δισ. δολαρίων, προβλέπει δέκα αποστολές με συνολικό φορτίο περίπου 30 τόνων.

Μετά την παράδοση του φορτίου, τα σκάφη Cygnus παραμένουν συνδεδεμένα στον σταθμό και χρησιμοποιούνται ως δοχεία απορριμμάτων. Όταν γεμίσουν, αφήνονται να καταστραφούν φλεγόμενα στην ατμόσφαιρα.

Η Orbital παρακολουθεί τώρα το σκάφος από κέντρο ελέγχου στη Βιρτζίνια, ενώ η NASA από το Διαστημικό Κέντρο «Τζόνσον» στο Χιούστον.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024