Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καλύτερες μέρες για τις σιδηροδέσμιες αρκούδες της Αλβανίας

Καλύτερες μέρες για τις σιδηροδέσμιες αρκούδες της Αλβανίας

Ο Πάσουκ έχει ουλές από την αλυσίδα που παρέμενε σφιχτά δεμένη στο λαιμό του για τόσα χρόνια. Ο Τόμι προσπαθεί ακόμα να αναρρώσει από τον εθισμό του στο αλκοόλ. Τα δύο ταλαιπωρημένα ζώα φιλοξενούνται τώρα στον ζωολογικό κήπο των Τιράνων, εν μέσω μιας νέας προσπάθειας για την απελευθέρωση δεκάδων αιχμάλωτων αρκούδων.

Ο Πάσουκ έχει ουλές από την αλυσίδα που παρέμενε σφιχτά δεμένη στο λαιμό του για τόσα χρόνια. Ο Τόμι προσπαθεί ακόμα να αναρρώσει από τον εθισμό του στο αλκοόλ.

Τα δύο ταλαιπωρημένα ζώα φιλοξενούνται τώρα στον ζωολογικό κήπο των Τιράνων, εν μέσω μιας νέας προσπάθειας για την απελευθέρωση δεκάδων αιχμάλωτων αρκούδων. Όλες τους περνούν τη μίζερη ζωή τους ως τουριστική ατραξιόν, με τους περαστικούς να πληρώνουν ένα ευρώ για να φωτογραφηθούν δίπλα τους.

Ο πρώην ιδιοκτήτης του Τόμι, ένας 40χρονος εστιάτορας 80 χιλιόμετρα βόρεια των Τιράνων, άφηνε τους πελάτες να κερνούν την αρκούδα μπίρα και ρακί. «Καφές και αλκοόλ, τίποτα δεν ήταν καλύτερο για να ξυπνήσει το πρωί» παραδέχεται στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επιχειρηματίας.

Η πρακτική της έκθεσης αιχμάλωτων αρκούδων ήταν κάποτε διαδεδομένη στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Απαγορεύτηκε στην Αλβανία επί Χότζα, επανεμφανίστηκε όμως εν μέσω της ταραχής που ακολούθησε την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η εφαρμογή της απαγόρευσης έχει ατονήσει, και τα πρόστιμα των 20 με 30 ευρώ που προβλέπονται για τους παραβάτες δεν δείχνουν να έχουν αποτρεπτική ισχύ.

Η Αλβανία όμως θέλει να προσελκύσει κι άλλους τουρίστες, οι οποίοι θα μπορούσαν να θορυβηθούν από τα περιστατικά κακομεταχείρισης ζώων.

«Η βαναυσότητα προς τα ζώα δεν μπορεί να είναι τουριστική ατραξιόν» διαμηνύει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Περιβάλλοντος Λέφτερ Κόκα. «Έχουμε ήδη εντοπίσει 50 αρκούδες που ζουν σε κλουβιά» αναφέρει.

Ακόμα και μετά την απελευθέρωσή τος, οι ταλαιπωρημένες αρκούδες «είναι στρεσαρισμένες, παθητικές και δαγκώνουν. Έχουν χάσει το ένστικτο να τρέφονται μόνες τους, είναι μόνιμα θλιμμένες» λέει ο Ζαμίρ Ντέντεζ, γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας.

Ο Τόμι, ο οποίος δεν σταματά να πηγαινοέρχεται στο κλουβί του, «είναι στρεσαρισμένος, κάτι που μπορεί να εξηγηθεί από τη στέρηση αλκοόλ» αναφέρει ο Σάζμιρ Σέζου της οργάνωσης Four Paws.

Τον περασμένο Μάρτιο, η οργάνωση έπεισε την αλβανική κυβέρνηση να απελευθερώσει τις σιδηροδέσμιες αρκούδες και να ψηφίσει νόμο που θα καθιστά την κατοχή άγριων ζώων έγκλημα κατά του περιβάλλοντος που τιμωρείται με φυλάκιση.

Το πρόβλημα είναι ότι η Αλβανία δεν έχει κατάλληλο χώρο για τη φιλοξενία των ζώων που διασώζονται. Ένα τέτοιο πάρκο εκτιμάται ότι θα κόστιζε 4 εκατομμύρια ευρώ, ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό για μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης.

Τα απελευθερωμένα ζώα αναγκαστικά μεταφέρονται σε καταφύγια της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ο Τόμι και ο Πάσουκ αναχωρούν τη Δευτέρα για το Κόσοβο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Λέφτερ Κόκα, πάντως, οραματίζεται να δημιουργήσει μια μέρα ένα «Δάσος Αρκούδων» στο όρος Ντάιτι, έξι χιλιόμετρα ανατολικά των Τιράνων. Η Αλβανία, εξάλλου, φιλοξενεί σήμερα γύρω στις 250 άγριες καφέ αρκούδες.

Ο Κόκα αναγνωρίζει όμως ότι για την προστασία του αλβανικού περιβάλλοντος απαιτείται πρώτα από όλα αλλαγή νοοτροπίας.

Κι αυτό είναι κάτι που δεν έχει ακόμα συμβεί: παράδειγμα είναι το «Τραπέζι της Αρκούδας», ένα σικ εστιατόριο στα Τίρανα που δέχεται διάσημους πελάτες όπως η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Λόρα Μπους.

Πριν καθίσουν στο τραπέζι, οι πελάτες συνηθίζουν να φωτογραφίζονται με τον Μαρκ και τη Λίζα, δύο μεσήλικες αρκούδες που δεν έχουν βγει από το κλουβί εδώ και δέκα χρόνια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024