Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Εγγύτατος του Κενταύρου στο… Ίδρυμα Ευγενίδου

Ο Εγγύτατος του Κενταύρου στο… Ίδρυμα Ευγενίδου

Ο επικεφαλής του Τμήματος Εκπαίδευσης και Διάχυσης των Επιστημών του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου, Λαρς Λίντμπεργκ Κρίστενσεν, θα είναι ο επίτιμος προσκεκλημένος του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου στις 19 Σεπτεμβρίου. Με αφορμή την φθινοπωρινή ισημερία, ο βραβευμένος αστρονόμος θα μιλήσει για την εντυπωσιακή ανακάλυψη του πλησιέστερου στη Γη κατοικίσιμου εξωπλανήτη, στον Εγγύτατο του Κενταύρου - το πλησιέστερο άστρο στην Γη μετά τον Ήλιο.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Εκπαίδευσης και Διάχυσης των Επιστημών του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (European Southern Observatory, ΕSO), Λαρς Λίντμπεργκ Κρίστενσεν, θα είναι ο επίτιμος προσκεκλημένος του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου στις 19 Σεπτεμβρίου. Με αφορμή την φθινοπωρινή ισημερία, ο βραβευμένος αστρονόμος θα μιλήσει για την εντυπωσιακή ανακάλυψη του πλησιέστερου στη Γη κατοικίσιμου εξωπλανήτη, στον Εγγύτατο του Κενταύρου – το πλησιέστερο άστρο στην Γη μετά τον Ήλιο.

Η ομιλία με τίτλο «Εγγύτατος Κενταύρου β: Ένας πλανήτης γύρω από το πλησιέστερο άστρο» θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου στις 18:30, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό*. Ο Δρ Κρίστενσεν, που συμμετέχει ως Επικεφαλής Ενημέρωσης του Κοινού στο πλαίσιο του προγράμματος Pale Red Dot, το 2005 είχε τιμηθεί με το Μετάλλιο Tycho Brahe για την προσφορά του στην διάχυση των επιστημών. Η ομιλία του δρος Κρίστενσεν θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα με παράλληλη διερμηνεία στα Ελληνικά.

Λίγα λόγια για την ομιλία

Η είδηση της ανακάλυψης ενός πλανήτη γύρω από το πλησιέστερο στη Γη άστρο (εκτός του Ήλιου μας), έκανε το γύρο του κόσμου πριν από μερικές εβδομάδες. Πρόκειται για μία δεύτερη Γη; Μήπως το άστρο αυτό είναι τόσο διαφορετικό από τον Ήλιο μας ώστε να μην μπορεί να φιλοξενεί πλανήτες με ζωή;

Το τριπλό αστρικό σύστημα του α-Κενταύρου αποτελεί τον βασικό στόχο του ερευνητικού προγράμματος Breakthrough Starshot, για την κατασκευή ταχύτατων νανοδιαστημοσυσκευών, οι οποίες ίσως μελλοντικά καταφέρουν να προσεγγίσουν αυτό το σύστημα και μάλιστα σε 20 μόλις χρόνια, αντί για τα δεκάδες χιλιάδες χρόνια που απαιτούνται με την υπάρχουσα τεχνολογία. Η νέα αυτή ανακάλυψη δημιουργεί επιπλέον ενθουσιασμό και προσμονή για την επιτυχή υλοποίηση αυτού του προγράμματος.

Καθόλη την διάρκεια των παρατηρήσεων που πραγματοποιήθηκαν με ένα από τα τηλεσκόπια του ESO, υλοποιήθηκε και το πρόγραμμα Pale Red Dot: μία τολμηρή και πρωτοποριακή πρωτοβουλία των αστρονόμων που συμμετείχαν στις έρευνες αυτές, με στόχο την γνωστοποίηση όλων των πτυχών ενός ερευνητικού προγράμματος.

Η Ζωή στο Σύμπαν

Στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο θα προβάλλεται ακόμα η ψηφιακή παράσταση «Ζωή στο Σύμπαν» (ώρες προβολής 18:30, 19:30 και 20:30), ενώ το Εργαστήριο Τεχνολογίας UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου θα υποδέχεται το κοινό και θα το ξεναγεί στους χώρους του από τις 18:00 έως τις 20:00.

*Όλα τα παραπάνω θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο, απαραίτητα είναι όμως τα Δελτία εισόδου που θα διανέμονται από τις 17:30 της ίδιας ημέρας, από το ταμείο του Πλανηταρίου.

Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936177143, στο fax: 2109417514 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: public@eef.edu.gr. Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι. Περισσότερες πληροφορίες για τις παραπάνω εκδηλώσεις θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Ειρήνη Βενιού
Βήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024