Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
To πρώτο ελαστικό ρομπότ μιμείται το χταπόδι

To πρώτο ελαστικό ρομπότ μιμείται το χταπόδι

Χάρη στο μαλακό, εύκαμπτο σώμα τους, τα χταπόδια μπορούν να στριμώχνονται στις πιο στενές χαραμάδες και να τυλίγουν προσεκτικά τα πλοκάμια τους γύρω από αντικείμενα. Γι΄αυτό και τα χταπόδια αποτέλεσαν την έμπνευση για το πρώτο ρομπότ με μαλακό σώμα, χωρίς μπαταρίες ή άλλα σκληρά εξαρτήματα.

Χάρη στο μαλακό, εύκαμπτο σώμα τους, τα χταπόδια μπορούν να στριμώχνονται στις πιο στενές χαραμάδες και να τυλίγουν προσεκτικά τα πλοκάμια τους γύρω από αντικείμενα.

Γι΄αυτό και τα χταπόδια αποτέλεσαν την έμπνευση για το πρώτο ρομπότ με μαλακό σώμα, χωρίς μπαταρίες ή άλλα σκληρά εξαρτήματα.

Το Octobot, όνομα που παίζει με τις λέξεις «χταπόδι» και «ρομπότ», παρουσιάζεται από ερευνητές του MIT στην έγκριτη επιθεώρηση Nature.

Το σώμα του ζουληχτού ρομπότ, μήκους περίπου 8 εκατοστών, αποτελείται από εύκαμπτη σιλικόνη και σχηματίστηκε σε καλούπι. Μέσα του βρίσκεται ένα δίκτυο λεπτών αγωγών συνδεδεμένο με δεξαμενές γεμάτες «καύσιμο».

Αυτές οι «πνευματικές» δεξαμενές γεμίζουν με υπεροξείδιο του υδρογόνου, γνωστό και ως οξυζενέ, το οποίο αντιδρά με σωματίδια πλατίνας που συναντά κατά μήκος των αγωγών και παράγει νερό και αέριο οξυγόνο.

Η αύξηση της πίεσης λόγω παραγωγής αερίου είναι αυτό που τεντώνει ανά δύο τα πλοκάμια του Octobot και του επιτρέπει να κινείται μέσα στο νερό.

Στη σημερινή του μορφή, το λαστιχένιο ρομπότ δεν μπορεί να κινηθεί προς συγκεκριμένη κατεύθυνση ή να εκτελέσει οποιαδήποτε άλλη χρήσιμη κίνηση. Τα καύσιμα, εξάλλου, δεν επαρκούν για περισσότερο από 4 με 8 λεπτά.

Στο μέλλον, πάντως, παρόμοια ζουληχτά ρομπότ θα μπορούσαν να αναλάβουν επιχειρήσεις διάσωσης ή άλλες αποστολές που ξεπερνούν τις δυνατότητες των άκαμπτων μηχανών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024