Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Προς ιδιωτικοποίηση» ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός

«Προς ιδιωτικοποίηση» ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός καλό θα ήταν να παραδοθεί σε ιδιώτες όταν οι διεθνείς εταίροι του προγράμματος διακόψουν τη χρηματοδότηση την επόμενη δεκαετία, φέρεται να δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της NASA.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός καλό θα ήταν να παραδοθεί σε ιδιώτες όταν οι διεθνείς εταίροι του προγράμματος διακόψουν τη χρηματοδότηση την επόμενη δεκαετία, φέρεται να δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της NASA.

Την είδηση για την μελλοντική ιδιωτικοποίηση του ISS μεταδίδει ο δικτυακός τόπος TechCrunch επικαλούμενος δηλώσεις του Μπιλ Χιλ, υποδιοικητή του τμήματος Ανάπτυξης Εξερευνητικών Συστημάτων της NASA.

«Η NASA προσπαθεί να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη σε χαμηλή γήινη τροχιά» ανέφερε ο Χιλ στη διάρκεια σύσκεψης της NASA με θέμα την επανδρωμένη αποστολή στον Άρη που προγραμματίζεται για τη δεκαετία του 2030.

«Για το απώτερο μέλλον, επιθυμία μας είναι να παραδώσουμε τον σταθμό είτε σε κάποια εμπορική οντότητα ή σε κάποιον άλλο εμπορικό φορέα έτσι ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η έρευνα σε χαμηλή γήινη τροχιά» είπε ο Χιλ.

Ο ISS, μια συνεργασία ανάμεσα στις διαστημικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Ιαπωνίας και του Καναδά, άρχισε να συναρμολογείται το 1998 ως επιστημονικό εργαστήριο αλλά και ως εφαλτήριο για επανδρωμένες αποστολές στους αστεροειδείς και τελικά στον Άρη.

Συνεχίζει ακόμα και σήμερα να επεκτείνεται, με κόστος που έχει φτάσει γύρω στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό ο σταθμός επρόκειτο να καταστραφεί φλεγόμενος στην ατμόσφαιρα το 2016, ωστόσο ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν τελικά να παρατείνουν τη χρηματοδότηση τουλάχιστον μέχρι το 2024, οπότε η NASA θα επικεντρωθεί στον Άρη.

Ο Χιλ δεν διευκρίνισε ποιοι μπορεί να είναι οι υποψήφιοι αγοραστές, ούτε το εάν οι υπόλοιποι εταίροι του ISS συμφωνούν με την πώλησή του.

Υπάρχουν ωστόσο εταιρείες που θα μπορούσαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον: η SpaceX και η Boeing αναπτύσσουν για λογαριασμό της NASA νέα επανδρωμένα οχήματα που θα μπορούν να εξυπηρετούν τον σταθμό, ενώ η Bigelow Airspace εγκατέστησε πρόσφατα στον ISS το πρώτο φουσκωτό δωμάτιο.

Μέχρι πάντως να πετάξουν τα νέα αμερικανικά σκάφη, τα ρωσικά Soyuz είναι τα μόνα που μπορούν να μεταφέρουν πληρώματα από και προς το τροχιακό συγκρότημα.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024