Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τοξικά βακτήρια σκοτώνουν τα πουλιά στη λίμνη Κάρλα

Τοξικά βακτήρια σκοτώνουν τα πουλιά στη λίμνη Κάρλα

Απειλούμενα και άλλα πτηνά πεθαίνουν κατά δεκάδες το φετινό καλοκαίρι στη λίμνη Κάρλα της Θεσσαλίας, πιθανώς από τοξικά βακτήρια που αναπτύχθηκαν λόγω της χαμηλής στάθμης και μη ανανέωσης του νερού. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ζητά επείγουσα ολοκλήρωση των έργων, επισημαίνοντας ότι επαπειλείται καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο.

Απειλούμενα και άλλα πτηνά πεθαίνουν κατά δεκάδες το φετινό καλοκαίρι στη λίμνη Κάρλα της Θεσσαλίας, πιθανώς από τοξικά βακτήρια που αναπτύχθηκαν λόγω της χαμηλής στάθμης και μη ανανέωσης του νερού.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και άλλοι φορείς και οργανώσεις ζητούν επείγουσα ολοκλήρωση των έργων στη λίμνη -η οποία είχε κάποτε αποξηρανθεί εντελώς- επισημαίνοντας μάλιστα ότι επαπειλείται καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο.

Τα πρώτα νεκρά πουλιά εντοπίστηκαν στις αρχές Ιουλίου και μέχρι τώρα έχουν ξεπεράσει τα 167, αναφέρει η Ορνιθολογική. Ανάμεσά τους ήταν 47 αργυροπελεκάνοι, είδος παγκοσμίως απειλούμενο, «για τη διατήρηση του οποίου η Ελλάδα φέρει μεγάλη ευθύνη, καθώς φιλοξενεί πάνω από το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού».

Μεταξύ των νεκρών πτηνών περιλαμβάνονται επίσης λευκοτσικνιάδες, χουλιαρομύτες, καλαμοκανάδες, ασημόγλαροι, σφυριχτάρια, καστανοκέφαλοι γλάροι, κορμοράνοι και πρασινοκέφαλες πάπιες.

Έχουν εντοπιστεί επίσης πουλιά σε ημιθανή κατάσταση με έντονα νευρολογικά συμπτώματα, όπως αστάθεια στο βάδισμα και στο κράτημα του κεφαλιού.

Η μαζική δηλητηρίαση αποδίδεται σε φωτοσυνθετικούς οργανισμούς που ονομάζονται κυανοβακτήρια και απελευθερώνουν νευροτοξίνες και ηπατοτοξίνες, τις οποίες εντόπισε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε ιστούς νεκρών αργυροπελεκάνων.

Για τον υπερβολικό πολλαπλασιασμό των κυανοβακτηρίων «ευθύνεται μερικώς» η χαμηλή στάθμη της λίμνης αλλά και ο χαμηλός ρυθμός ανανέωσης του νερού, λόγω μη ολοκλήρωσης των έργων.

Πολύπαθη Κάρλα

Η λίμνη Κάρλα, νοτιοανατολικά της Λάρισας είχε κάποτε έκταση 180.000 στρεμμάτων και βάθος έως και έξι μέτρα.

Αποξηράνθηκε όμως το 1962 προκειμένου να αποτραπούν οι πλημμύρες και να μειωθούν τα κουνούπια.

Η απώλεια της λίμνης προκάλεσε σοβαρή βλάβη στα οικοσυστήματα, και το 2010 ξεκίνησε προσπάθεια για την επαναφορά ενός μικρού μέρους της με νερό του Πηνειού.

Όπως φαίνεται όμως τα έργα έχουν παγώσει και η στάθμη παραμένει πολύ χαμηλή το καλοκαίρι.

Επιστολή με την οποία καταγγέλλεται η κατάσταση εστάλη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και το υπουργείο Περιβάλλοντος από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, τον Σύλλογο Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ και τη Δράση για την Άγρια Ζωή.

«Μακροπρόθεσμα, επιβάλλεται η Πολιτεία να αναλάβει μέτρα πρόληψης, καθώς τέτοια φαινόμενα απειλούν όχι μόνο τη βιοποικιλότητα αλλά και όλους τους χρήστες των νερών της περιοχής, αλλά και φυσικά επαπειλείται η καταδίκη της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο» σημειώνουν.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024