Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης» σε κρούσματα ελονοσίας στον Λαγκαδά

«Ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης» σε κρούσματα ελονοσίας στον Λαγκαδά

Δύο κρούσματα ελονοσίας, με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, καταγράφηκαν στον οικισμό Αγίου Βασιλείου του Δήμου Λαγκαδά από κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας με τη σύμπραξη του Δήμου Λαγκαδά. Και οι δύο ασθενείς ανταποκρίθηκαν στη φαρμακευτική αγωγή και είναι καλά στην υγεία τους.

Δύο κρούσματα ελονοσίας, με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, καταγράφηκαν στον οικισμό Αγίου Βασιλείου του Δήμου Λαγκαδά από κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας με τη σύμπραξη του Δήμου Λαγκαδά.

Η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γερακίνα Μπισμπινά, ανέφερε πως «υπήρξε άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών μας και τα κρούσματα αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς. Οι δύο συμπολίτες μας ανταποκρίθηκαν στη φαρμακευτική αγωγή και είναι καλά στην υγεία τους».

«Άμεσα έχουν ληφθεί, όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα, με εντατικοποίηση κυρίως του τρέχοντος προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών, σε συνδυασμό με πρόσθετες δράσεις τόσο των εναέριων, όσο και των επίγειων μέσων ψεκασμών. Υπήρξε άμεση ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για τα μέτρα προφύλαξης έναντι της νόσου, από σπίτι σε σπίτι, καθώς και η λήψη αίματος για τις προβλεπόμενες αιματολογικές εξετάσεις» τόνισε η κ. Μπισμπινά.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ακόμα 53 κρούσματα ελονοσίας έχουν καταγραφεί το 2016 στην Ελλάδα. Δύο κρούσματα, ένα στην Αχαΐα και ένα στην Ηλεία, είχαν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, ενώ τα υπόλοιπα αφορούσαν μετανάστες και ταξιδιώτες.

Η ελονοσία ήταν ενδημική στην Ελλάδα μέχρι το 1974, οπότε εκριζώθηκε χάρη σε εντατικό πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών. Στα χρόνια που ακολούθησαν καταγράφονταν στη χώρα μερικές δεκάδες κρούσματα το χρόνο, που αφορούσαν σχεδόν πάντα ταξιδιώτες.

Ωστόσο, «τα τελευταία χρόνια, από το 2009 και μετά, κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης καταγράφονται σχεδόν κάθε χρόνο, κυρίως σποραδικά αλλά και σε συρροές» σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024