Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το Solar Impulse ολοκλήρωσε το γύρο του κόσμου χωρίς καύσιμα

Το Solar Impulse ολοκλήρωσε το γύρο του κόσμου χωρίς καύσιμα

Η πρώτη πτήση γύρω από τον κόσμο χωρίς καύσιμα ολοκληρώθηκε με το ηλιακό αεροπλάνο Solar Impulse να προσγειώνεται στο Άμπου Ντάμπι, εκεί από όπου είχε απογειωθεί πριν από 16 μήνες σε ένα ταξίδι 40.000 χιλιομέτρων.

Η πρώτη πτήση γύρω από τον κόσμο χωρίς καύσιμα ολοκληρώθηκε με το ηλιακό αεροπλάνο Solar Impulse 2 να προσγειώνεται στο Άμπου Ντάμπι, εκεί από όπου είχε απογειωθεί πριν από 16 μήνες σε ένα ταξίδι 40.000 χιλιομέτρων.Σε μια συμβολική αλλά και επική πτήση με 16 ενδιάμεσους σταθμούς, οι δύο πιλότοι που εναλλάσσονταν στο κόκπιτ, οι Ελβετοί Μπερτράν Πικάρ και Αντρέ Μπόρσμπεργκ, διέδωσαν το μήνυμα ότι οι καθαρές τεχνολογίες μπορούν να μειώσουν στο μισό την κατανάλωση ενέργειας και να εξοικονομήσουν πόρους.

«Το μέλλον είναι καθαρό. Το μέλλον είσαι εσύ. Το μέλλον είναι τώρα!» αναφώνησε ο Πικάρ βγαίνοντας από το αεροπλάνο, μιλώντας από μικρόφωνο στο συγκεντρωμένο πλήθος που περιλάμβανε τον πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό.

Το Solar Impulse 2 έχει άνοιγμα φτερών 72 μέτρα, μεγαλύτερο από ένα Boeing 747, ζυγίζει όμως μόλις 2,3 τόνους. Τα φτερά του είναι καλυμμένα με 17.248 φωτοβολταϊκά στοιχεία, τα οποία κινούν τις τέσσερις έλικες και τροφοδοτούν τις μπαταρίες λιθίου που επιτρέπουν νυχτερινές πτήσεις.

Το μακρύ ταξίδι συνάντησε και προβλήματα, όπως μια καθυστέρηση εννέα μηνών λόγω βλάβης στις μπαταρίες στο ταξίδι ανάμεσα στην Ιαπωνία και τη Χαβάη.

Το Solar Impulse 2 συμπλήρωσε 500 ώρες πτήσεις με μέση ταχύτητα που κυμάνθηκε από τα 45 μέχρι τα 90 χιλιόμετρα την ώρα.

Για να παραμένουν χαλαροί και ήρεμοι τις ατέλειωτες ώρες που έμεναν στιμωγμένοι εναλλάξ στο κόκπιτ, ο Μπόρσμπεργκ έκανε γιόγκα και ο Πικάρ αυτοΰπνωση.

Το όλο εγχείρημα κόστισε γύρω στα 100 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που καλύφθηκε από περίπου 40 δωρητές, ανάμεσά τους η Google.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024