Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καλά νέα, κακά νέα για τη διψασμένη Καλιφόρνια

Καλά νέα, κακά νέα για τη διψασμένη Καλιφόρνια

Με την πολιτεία της Καλιφόρνια να διανύει τον πέμπτο χρόνο μιας ξηρασίας που δεν έχει προηγούμενο εδώ και 1.000 χρόνια, οι τιμές του νερού εκτοξεύονται στα ύψη και οι γεωτρήσεις ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Τα καλά νέα, σύμφωνα με νέα μελέτη, είναι ότι τα αποθέματα υπόγειων υδάτων είναι τριπλάσια από ό,τι είχε εκτιμηθεί ως σήμερα.

Με την πολιτεία της Καλιφόρνια να διανύει τον πέμπτο χρόνο μιας ξηρασίας που δεν έχει προηγούμενο εδώ και 1.000 χρόνια, οι τιμές του νερού εκτοξεύονται στα ύψη και οι γεωτρήσεις ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια.

Τα καλά νέα, σύμφωνα με νέα μελέτη, είναι ότι τα αποθέματα υπόγειων υδάτων είναι τριπλάσια από ό,τι είχε εκτιμηθεί ως σήμερα.

Τα κακά νέα είναι όμως ότι το νερό αυτό βρίσκεται σε μεγάλο, σχεδόν απαγορευτικό βάθος, και επιπλέον κινδυνεύει με μόλυνση από τις δραστηριότητες της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS, είναι η πρώτη που εκτιμά τα αποθέματα νερού σε βάθος άνω των 300 μέτρων.

Διαβάστε επίσης:

Άμεσες μετρήσεις δεν υπήρχαν διαθέσιμες, δεδομένου ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις σε τέτοια βάθη είναι ακριβές. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια χρησιμοποίησαν δεδομένα που είχαν συγκεντρωθεί σε χιλιάδες πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου σε οκτώ κομητείες της Καλιφόρνια, και μπόρεσαν να υπολογίσουν έμμεσα τα πιθανά αποθέματα στις περιοχές αυτές.

Η τελική εκτίμηση για τα αποθέματα υπόγειων υδάτων στο Σέντραλ Βάλεϊ της Καλιφόρνια εκτινάχθηκε στα 2.700 κυβικά χιλιόμετρα, τρεις φορές πάνω σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις. Επιπλέον, η ποσότητα νερού που μπορεί να γίνει πόσιμο με κατάλληλη επεξεργασία είναι πενταπλάσια από ό,τι είχε υποτεθεί.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η άντληση νερού από τόσο μεγάλο βάθος είναι ακριβή έως ασύμφορη. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις τα υπόγεια ύδατα είναι υπερβολικά αλμυρά και θα έπρεπε να περάσουν από εγκαταστάσεις αφαλάτωσης πριν χρησιμοποιηθούν για άρδευση.

Ακόμα κι αν ήταν δυνατόν να ξεπεραστούν οι οικονομικές και τεχνικές δυσκολίες, τα υπόγεια αποθέματα απειλούνται από τη λεγόμενη «υδραυλική ρηγμάτωση», μια πρακτική της πετρελαϊκής βιομηχανίας στην οποία διοχετεύονται στο υπέδαφος μεγάλες ποσότητες νερού για να θρυμματίσουν τα πετρώματα και να απελευθερώσουν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Οι γεωτρήσεις υδραυλικής ρηγμάτωσης μπορούν δυνητικά να μολύνουν το νερό με τοξικά χημικά.

Μια άλλη σοβαρή επίπτωση από την άντληση υπόγειων υδάτων είναι ήδη ορατή στο Σέντραλ Βάλεϊ και άλλες περιοχές της διψασμένης Καλιφόρνια: καθώς το νερό φεύγει από το υπέδαφος, τα πορώδη πετρώματα του υπεδάφους καταρρέουν και το έδαφος βυθίζεται, απειλώντας το οδικό δίκτυο και άλλες υποδομές.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024