Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Κάμα Σούτρα των βατράχων εμπλουτίζεται με νέα στάση

Το Κάμα Σούτρα των βατράχων εμπλουτίζεται με νέα στάση

Μια σεξουαλική καινοτομία στον κόσμο των αμφιβίων μόλις ανακαλύφθηκε στα μουσκεμένα δάση της νοτιοδυτικής Ινδίας: ο «νυχτοβάτραχος της Βομβάης» έχει εφεύρει μια νέα στάση για ζευγάρωμα, η οποία ονομάστηκε «ραχιαίος διασκελισμός».

Μια σεξουαλική καινοτομία στον κόσμο των αμφιβίων μόλις ανακαλύφθηκε στα μουσκεμένα δάση της νοτιοδυτικής Ινδίας: ο «νυχτοβάτραχος της Βομβάης» έχει εφεύρει μια νέα στάση για ζευγάρωμα, η οποία ονομάστηκε «ραχιαίος διασκελισμός».

Μέχρι σήμερα, μόλις έξι στάσεις ζευγαρώματος είχαν καταγραφεί μεταξύ των 6.650 ειδών βατράχων σε όλο τον κόσμο. Σε πολλά είδη, τα αρσενικά εφαρμόζουν τον λεγόμενο «εναγκαλισμό», στον οποίο το αρσενικό καβαλά το θηλυκό και το συγκρατεί με τα μπροστινά του πόδια. Στην κύρια παραλλαγή, το αρσενικό αρπάζει το θηλυκό από τις μασχάλες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τη συγκρατεί από τη μέση ή από το κεφάλι. Σε άλλα είδη, το αρσενικό κάθεται στο κεφάλι της ή προσκολλά τον εαυτό του στην πλάτη της με μια κολλώδη ουσία. Και σε μια έκτη στάση, ορισμένα βατράχια ζευγαρώνουν ενωμένα ουρά με ουρά.

Ο Σατιαμπάμα Ντας Μπίτζου του Πανεπιστημίου του Νέου Δελχί καμαρώνει τώρα ότι ανακάλυψε μια έβδομη στάση κατασκοπεύοντας επί 40 νύχτες τους ερωτοχτυπημένους νυχτοβάτραχους της Βομβάης (Nyctibatrachus humayuni).

Την περίοδο αναπαραγωγής, όταν η εποχή των μουσώνων κορυφώνεται, οι βάτραχοι βγαίνουν από το νερό και σκαρφαλώνουν σε θάμνους και δέντρα αναζητώντας ταίρι. Κι όταν το βρουν, ζευγαρώνουν σε μια παραλλαγή του εναγκαλισμού που δεν έχει παρατηρηθεί σε άλλο είδος: το αρσενικό καβαλά το θηλυκό, στηρίζει όμως τα μπροστινά του πόδια όχι στη σύντροφο αλλά σε κοντινά κλαδιά ή φύλλα, αναφέρει ο ερευνητής και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση PeerJ.

Το σπέρμα απελευθερώνεται τελικά στην πλάτη του θηλυκού (τα βατράχια δεν έχουν πέος για διείσδυση) και κυλά μέχρι την ουρά της για να γονιμοποιήσει τα αβγά τη στιγμή που γεννιούνται.

Στις μισές περιπτώσει, τα αμφίβια έπεφταν από τα δέντρα στη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, συνήθως όμως επέστρεφαν στην αρχική τους θέση για μια νέα δόση «ραχιαίου διασκελισμού».

Φαίνεται ότι είναι μια αποτελεσματική τακτική, αφού και οι 15 ομάδες αβγών που εξέτασαν οι ερευνητές εκκολάφθηκαν με επιτυχία.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα διαπίστωση είναι ότι στους νυχτοβατράχους της Βομβάης δεν είναι μόνο τα αρσενικά που προσελκύουν συντρόφους με ερωτικά κοάσματα. Περίεργοι ήχοι σαν απαλό σφύριγμα αποδείχθηκε τελικά ότι προέρχονταν από θηλυκά, κάτι που έχει παρατηρηθεί μόνο σε 25 είδη βατράχων σε όλο τον κόσμο.

Παραμένει ωστόσο ασαφές γιατί ο νυχτοβάτραχος της Βομβάης είναι τόσο ευρηματικός στη σεξουαλική ζωή τους Όταν η εφημερίδα Guardian ρώτησε τον Μπίζου σε τι εξυπηρετεί ο ραχιαίος διασκελισμός, ο ερευνητής απάντησε «Δεν έχουμε ιδέα».

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024