Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Λάρι Πέιτζ επενδύει πολλά στα ιπτάμενα αυτοκίνητα

Ο Λάρι Πέιτζ επενδύει πολλά στα ιπτάμενα αυτοκίνητα

Το μυστικοπαθές αφεντικό μιας εταιρείας που αναπτύσσει ιπτάμενα IX κοντά στα γραφεία της Google στη Σίλικον Βάλεϊ είναι στην πραγματικότητα ο Λάρι Πέιτζ, αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg.

Το μυστικοπαθές αφεντικό μιας εταιρείας που αναπτύσσει ιπτάμενα IX κοντά στα γραφεία της Google στη Σίλικον Βάλεϊ είναι στην πραγματικότητα ο Λάρι Πέιτζ, αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο συνιδρυτής της Google, σήμερα διευθύνων σύμβουλος του μητρικού ομίλου Alphabet, έχει επενδύσει σιωπηλά 100 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία Zee-Aero, η οποία δοκιμάζει τα πρωτότυπα δύο μονοθέσιων αεροσκαφών στο κοντινό αεροδρόμιο του Χόλιστερ.

Διαβάστε επίσης:

Η εταιρεία έχει τα γραφεία της σε διώροφο κτήριο δίπλα στα κεντρικά της Google στο Μάουντεν Βιου της Καλιφόρνια, και για λίγο καιρό ο Λάρι Πέιτζ χρησιμοποιούσε τον πρώτο όροφο ως σπίτι, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο δέκα πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση.

Οι εργαζόμενοι της Zee-Aerο είχαν μάλιστα εντολή να μην χρησιμοποιούν το πραγματικό όνομα του αφεντικού τους. Χρησιμοποιούσαν το παρατσούκλι Gus, τα αρχικά των λέξεων «the guy upstairs», ή «ο τύπος στον πάνω όροφο».

Η Zee-Aero ιδρύθηκε το 2010 και σήμερα απασχολεί γύρω στα 150 άτομα. Ο δικτυακός τόπος της περιορίζεται να δηλώσει ότι η εταιρεία εργάζεται σε έναν «επαναστατικό τρόπο μετακίνησης».

Σε κάθε περίπτωση, ο Πέιτζ δεν βάζει όλα τα αβγά του στο ίδιο καλάθι. Χρηματοδοτεί επίσης την εταιρεία Kitty Hawk, επίσης στο Μάουντεν Βιου, η οποία ανταγωνίζεται άμεσα την Zee-Aero.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι και τα δύο πρωτότυπα της Zee-Aero είναι μονοθέσια με μακρόστενη άτρακτο και σφαιρικό κοκπιτ. Το πρώτο μοιάζει με συμβατικό αεροπλάνο υπό κλίμακα, ενώ το δεύτερο έχει θέσεις για τρεις έλικες σε κάθε πλευρά.

Όσον αφορά την Kitty Hawk, δύο πηγές αναφέρουν ότι η εταιρεία εργάζεται σε κάτι που μοιάζει με γιγάντιο τετρακόπτερο drone.

Και οι δύο εταιρείες δημοσίευσαν πρόσφατα αγγελίες για την πρόσληψη μηχανικών, αεροναυπηγών και άλλων ειδικοτήτων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τουλάχιστον δέκα ακόμα εταιρείες εργάζονται σε ιπτάμενα αυτοκίνητα, σύμφωνα όμως με το Bloomberg οι δύο εταιρείες του Πέιτζ βρίσκονται πιο κοντά σε ένα «βιώσιμο προϊόν».

Η οικονομική βιωσιμότητα και η ασφάλεια σίγουρα παίζουν κρίσιμο ρόλο, αν σκεφτεί κανείς ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχουν παρουσιαστεί δεκάδες ιπτάμενα αυτοκίνητα, τα οποία όμως ουδέποτε κατάφεραν να απογειωθούν στην αγορά.

Τώρα, όμως, τα drone και άλλες τεχνολογικές εξελίξεις ίσως φέρνουν το όνειρο πιο κοντά: «Τα τελευταία πέντε χρόνια υπήρξε τεράστια πρόοδος στην απαιτούμενη τεχνολογία» είπε στο πρακτορείο ο Μαρκ Μουρ, αεροναυπηγός της NASA. «Τα επόμενα 5 με 10 χρόνια θα εμφανιστούν απίθανα πράγματα» προέβλεψε.

Παραμένει ασαφές αν τα ιπτάμενα αυτοκίνητα του Πέιτζ απαιτούν πιλότο ή λειτουργούν αυτόνομα. Το δεύτερο μοιάζει πιο πιθανό, τουλάχιστον για την Kitty Hawk, δεδομένου ότι τα ηνία της έχουν ανατεθεί στον έχει αναλάβει ο Σεμπάστιαν Θρουν, «πατέρας» των αυτόνομων αυτοκινήτων της Google.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ένωσαν τις δυνάμεις τους

Η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκίνησαν κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσω των ιδρυμάτων τους, για την αντιμετώπιση της «τοξικότητας» στο ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024