Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γιγάντια δεξαμενή διαστημικού λεωφορείου παρελαύνει στο Λος Άντζελες

Γιγάντια δεξαμενή διαστημικού λεωφορείου παρελαύνει στο Λος Άντζελες

Χρειάστηκαν 19 ολόκληρες ώρες μέχρι να ολοκληρωθεί η γιγάντια επιχείρηση: η τελευταία εξωτερική δεξαμενή των παροπλισμένων διαστημικών λεωφορείων, ένα πορτοκαλί τέρας με μήκος 47 μέτρα και βάρος 33 τόνους, μεταφέρθηκε οδικώς μέσα από τους δρόμους του Λος Άντζελες για να καταλήξει σε μουσείο δίπλα στο συνταξιοδοτημένο διαστημικό λεωφορείο Endeavour.

Χρειάστηκαν 19 ολόκληρες ώρες μέχρι να ολοκληρωθεί η γιγάντια επιχείρηση: η τελευταία εξωτερική δεξαμενή των παροπλισμένων διαστημικών λεωφορείων, ένα πορτοκαλί τέρας με μήκος 47 μέτρα και βάρος 33 τόνους, μεταφέρθηκε οδικώς μέσα από τους δρόμους του Λος Άντζελες για να καταλήξει σε μουσείο δίπλα στο συνταξιοδοτημένο διαστημικό λεωφορείο Endeavour.Η δεξαμενή βρισκόταν μέχρι πρόσφατα σε κέντρο της NASA στη Λουιζιάνα. Τοποθετήθηκε σε φορτηγίδα, διέσχισε τη διώρυγα του Παναμά για να περάσει από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό, και έφτασε σε μαρίνα του Λος Άντζελες την περασμένη Τετάρτη.

Το Σάββατο, μεταφορτώθηκε σε ένα περίεργο όχημα με 32 τροχούς και ξεκίνησε ένα ταξίδι 19 ωρών για να φτάσει στο Κέντρο Επιστήμης της Καλιφόρνια, κινούμενη με μέση ταχύτητα 8 χιλιομέτρων την ώρα.

Χρειάστηκαν 30 μηχανικοί για να σχεδιάσουν και να επιβλέψουν το δρομολόγιο των 26 χιλιομέτρων , και η αστυνομία αναγκάστηκε να ξηλώσει στύλους ηλεκτροδότησης, φώτα και φανάρια για να μπορέσει η δεξαμενή να χωρέσει στους δρόμους, όπου περίμεναν εκατοντάδες θεατές.

Πολλοί οδηγοί σοκαρίστηκαν όταν είδαν τον πορτοκαλί γίγαντα να περνά από γέφυρα στον αυτοκινητόδρομο Interstate 405, αναφέρει το Associated Press.

Γνωστή με την κωδική ονομασία ET-94, η συγκεκριμένη δεξαμενή είναι η τελευταία που είχε λάβει έγκριση για πτήση, δεν πρόλαβε όμως να χρησιμοποιηθεί πριν από τον παροπλισμό των διαστημικών λεωφορείων το 2011.

Μέσα στην μακρόστενη κατασκευή βρίσκονται δύο δεξαμενές για υγρό οξυγόνο και υδρογόνο, χωρητικότητας εκατομμυρίων λίτρων. Η επιφάνειά της είναι καλυμμένη με πορτοκαλί αφρό ως θερμική μόνωση.

Η δεξαμενή θα συνδεθεί με το παροπλισμένο Endeavour και δύο εξωτερικές δεξαμενές στερεών καυσίμων, δίνοντας στους επισκέπτες του Κέντρου Επιστημών μια εικόνα του διαστημικού λεωφορείου έτοιμου για εκτόξευση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024