Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμοιβή έως 60.000 ευρώ για λίγο εμετό φάλαινας

Αμοιβή έως 60.000 ευρώ για λίγο εμετό φάλαινας

Ένα ζευγάρι στη Βρετανία ελπίζει να αγοράσει ένα ωραιότατο τροχόσπιτο με το πανάκριβο αντικείμενο που βρήκε τυχαία στη Βρετανία: ένα μεγάλο σβόλο από άμπαρι, ή «εμετό φάλαινας», μια πανάκριβη αρωματική ουσία που απεκκρίνουν οι φάλαινες φυσητήρες.

Ένα ζευγάρι στη Βρετανία ελπίζει να αγοράσει ένα ωραιότατο τροχόσπιτο με το πανάκριβο αντικείμενο που βρήκε τυχαία στη Βρετανία: ένα μεγάλο σβόλο από άμπαρι, ή «εμετό φάλαινας», μια πανάκριβη αρωματική ουσία που απεκκρίνουν οι φάλαινες φυσητήρες.

Ο Γκάρι και η Άντζελα Ουίλιαμς περπατούσαν ανέμελοι στην παραλία του Λάνκασαϊρ όταν είδαν κάτι που έμοιαζε με πέτρα αλλά μύριζε περίεργα -και όπως αποδείχθηκε μπορεί να πουληθεί μέχρι και για 50.000 λίρες, ή 62.000 ευρώ.

«Μυρίζει πολύ άσχημα. Είναι μια πολύ χαρακτηριστική μυρωδιά, κάτι ανάμεσα σε καλαμάρι και κοπριά» είπε ο Γκάρι στους δημοσιογράφους σύμφωνα με την Telegraph. «Στην αφή δίνει την αίσθηση σκληρής λαστιχένιας μπάλας. Η υφή του όμως είναι σαν του κεριού. Όταν το αγγίζεις μένει κερί στα δάχτυλα» πρόσθεσε.

Το άμπαρι είναι μια κηρώδης ουσία που συσσωρεύεται στο έντερο της φάλαινας φυσητήρα και πιστεύεται ότι βοηθά σκληρά υλικά, όπως τα ράμφη των καλαμαριών με τα οποία τρέφεται το κήτος, να περάσουν από τον πεπτικό σωλήνα χωρίς να προκαλέσουν τραύματα.

Το αρωματικό υλικό αποβάλλεται ενίοτε από το στόμα της φάλαινας, συνήθως όμως βγαίνει από την άλλη άκρη του ζώου.

Το φρέσκο άμπαρι μυρίζει θάλασσα και κόπρανα, όταν όμως ωριμάσει επιπλέοντας για λίγους μήνες στο νερό αποκτά ένα άρωμα που λέγεται ότι θυμίζει καπνό, παλιό ξύλο ή οινόπνευμα χωρίς τη σπιρτάδα.

Γνωστό από την αρχαία Αίγυπτο και την Κίνα, το άμπαρι χρησιμοποιήθηκε στην αρωματοποιία, ως αφροδισιακό, ή ακόμα και ως μπαχαρικό.

Ο Χέρμαν Μέλβιλ αφιέρωσε μάλιστα ένα ολόκληρο κεφάλαιο του «Μόμπι Ντικ» στο άμπαρι και τη φήμη του τον 19ο αιώνα.

Στην αρωματοποιία, το άμπαρι και η άμβρα, μια ουσία που απομονώνεται από το άμπαρι, χρησιμοποιούνταν κυρίως ως στερεωτικό και όχι ως το κύριο αρωματικό συστατικό.

Δεδομένου όμως ότι οι φάλαινες φυσητήρες είναι απειλούμενο είδος, και η εμπορία προϊόντων από φυσητήρα απαγορεύεται σε πολλές χώρες, το άμπαρι έχει πλέον αντικατασταθεί στην αρωματοποιία με άλλες ουσίες όπως το λάβδανο.

Παρά το άρωμα παρανομίας, όμως η ζήτηση για το άμπαρι παραμένει μεγάλη, και ένα σημαντικό μέρος της παγκόσμιας παραγωγής λέγεται ότι διακινείται παράνομα από μια «μαφία» των θαλασσών.

Ο Γκάρι και η Άντζελα Ουίλιαμς αναζητούν τώρα αγοραστή στη Νέα Ζηλανδία ή την Γαλλία. «Αν αξίζει αρκετά χρήματα θα μπορέσουμε να αγοράσουμε ένα στατικό τροχόσπιτο» είπε ο Γκάρι.

«Ένα όνειρό μας θα γινόταν πραγματικότητα».

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024