Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φάρμακο για «καταστολή της παιδοφιλίας» θα δοκιμαστεί στη Σουηδία

Φάρμακο για «καταστολή της παιδοφιλίας» θα δοκιμαστεί στη Σουηδία

Ένα φάρμακο «χημικού ευνουχισμού» που χρησιμοποιείται σήμερα μόνο για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη θα δοκιμαστεί στη Σουηδία για τον περιορισμό των σεξουαλικών παρορμήσεων σε παιδόφιλους που αναζητούν βοήθεια.

Ένα φάρμακο «χημικού ευνουχισμού» που χρησιμοποιείται σήμερα μόνο για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη θα δοκιμαστεί στη Σουηδία για τον περιορισμό των σεξουαλικών παρορμήσεων σε παιδόφιλους που αναζητούν βοήθεια.

Όπως ανακοίνωσαν ερευνητές του διάσημου Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, το φάρμακο, το οποίο περιορίζει τα επίπεδα τεστοστερόνης και μειώνει έτσι τη σεξουαλική επιθυμία, η δοκιμή θα πραγματοποιηθεί σε 60 άνδρες που απευθύνθηκαν στο Preventell, μια «γραμμή υποστήριξης για την ανεπιθύμητη σεξουαλικότητα που εγκαινιάστηκε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα το 2012.

Μέχρι σήμερα το Preventell έχει δεχθεί 1.500 κλήσεις από άνδρες που ζητούν βοήθεια για να αντισταθούν στις παιδοφιλικές παρορμήσεις τους, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του Science.

Η κλινική δοκιμή εστιάζεται στην πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και δεν θα δεχθεί άτομα καταδικασμένα για σεξουαλικά αδικήματα, διευκρίνισαν οι ερευνητές του Καρολίνσκα.

Μέχρι στιγμής, πάντως, μόλις «τέσσερις ή πέντε» εθελοντές έχουν δηλώσει συμμετοχή. Επιπλέον, τα κονδύλια του Καρολίνσκα δεν επαρκούν για τη μελέτη, και οι ερευνητές απευθύνουν έκκληση για τη συγκέντρωση 38.000 λιρών μέσω του Walacea, μιας βρετανικής πλατφόρμας crowdfunding που ειδικεύεται στην επιστημονική έρευνα. Η έναρξη της καμπάνιας ανακοινώθηκε την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο.

To φάρμακο που θα δοκιμαστεί ονομάζεται Firmagon, γνωστό και ως Degarelix στην ενέσιμη μορφή του. Συνδέεται με τους υποδοχείς της ορμόνης GnRH (εκλυτική ορμόνη των γοναδοτροπινών) στην υπόφυση του εγκεφάλου και μειώνει έμμεσα τα επίπεδα της τεστοστερόνης.

Σε Ευρώπη και ΗΠΑ, το Firmagon έχει εγκριθεί μόνο για τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, ο οποίος συχνά τροφοδοτείται από την τεστοστερόνη.

Το ιδιαίτερο με το Firmagon είναι ότι έχει άμεση δράση, η οποία εμφανίζεται «μόλις δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση και διαρκεί τρεις μήνες», ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της δοκιμής Κρίστοφερ Ραμ.

Άλλα φάρμακα που μειώνουν τη δράση της τεστοστερόνης χορηγούνται σε αρκετές χώρες σε άνδρες που έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά αδικήματα, μαζί με αντικαταθλιπτικά της κατηγορίας SSRI που επίσης μειώνουν τη σεξουαλική επιθυμία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Καρολίνσκα, το πρόβλημα με τα φάρμακα αυτά είναι ότι χρειάζονται εβδομάδες ή μήνες για να δράσουν και δεν έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στους παιδόφιλους.

Τα περισσότερα από τα σημερινά φάρμακα για τη μείωση της τεστοστερόνης ενεργοποιούν αντί να μπλοκάρουν τους υποδοχείς της ορμόνης GnRH στον εγκέφαλο, κάτι που προκαλεί αρχικά άνοδο των επιπέδων της τεστοστερόνης πριν τελικά τα μειώσει.

Αυτό δημιουργεί κίνδυνο σεξουαλικών επιθέσεων μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν τα φάρμακα, υποστηρίζει ο Δρ Ραμ.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η αρμόδια επιτροπής Βιοηθικής στη Σουηδία επέτρεψε στους ερευνητές να δώσουν ψευδοφάρμακο (placebo) στους μισούς από τους εθελοντές της μελέτης -αυτοί θα αποτελέσουν τη λεγόμενη ομάδα ελέγχου για λόγους σύγκρισης.

Αυτό σημαίνει ότι οι μισοί από τους παιδόφιλους της μελέτης θα μείνουν ουσιαστικά χωρίς θεραπεία, αυτό όμως κρίθηκε αναγκαίο κακό προκειμένου να δοκιμαστεί αξιόπιστα η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. Η επίδρασή του στη σεξουαλικότητα των εθελοντών θα εκτιμηθεί με στάνταρτ ερωτηματολόγια.

Ως προς την ασυνήθιστη κίνηση να συγκεντρώσουν χρήματα μέσω crowdfunging, οι σχεδιαστές της κλινικής δοκιμής δηλώνουν ότι προτίμησαν να μην απευθυνθούν για χρηματοδότηση στην παρασκευάστρια εταιρεία Ferring Pharmaceuticals.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024